Home » Timp Liber » De altadata (octombrie)

De altadata (octombrie)

Mihaela Stanescu 10.06.2006
Cu 18 ani inainte de revenirea Dobrogei in stravechea familie a provinciilor romanesti, in revista Ilustratiunea a aparut un amplu articol semnat D.P. Martianu, in care cititorii romani (nota bene: Romania avea sa devina numele fostelor Principate Unite abia prin Constitutia din 1866) erau informati, uneori in detaliu, despre „viata dobrogeana“.

O calatorie la Kuistenge
Ilustratiunea, an I, nr. 4, octombrie 1860

Plecat pe ruta Bucuresti-Giurgiu-Cernavoda-Constanta (in turca, Kuistenge), D.P. Martianu relateaza cu umor peripetiile unei calatorii nu prea spectaculoase, remarcand saracia lucie si lenea care domneau autoritar in localitatile vizitate, ca si efortul Imperiului Otoman de a se plasa in randul statelor europene prin introducerea cailor ferate.

Din „orasul“ fara hotel (sau han) Cernavoda, s-a indreptat spre Constanta cu trenul. Mergand cu viteza de 19 km pe ora, acesta a parcurs distanta in 3 ore si un sfert… Enorm si, probabil, extrem de plictisitor. Dar ajungerea la destinatie a fost cu totul neobisnuita: aparitia locomotivei a fost salutata cu 21 de salve de tun.

Dupa un banchet copios, conceput de sase bucatari francezi, si dupa un somn intremator, Martianu a vizitat „orasul“, desi acesta nu depasea ca suprafata si populatie dimensiunile unui sat mediu. „Intre cele 200 case – observa Martianu – de-abia se afla 10 cladiri care merita acest nume si acelea exista de cand se cladi drumul de fier.“ Dezamagirea i-a fost estompata de pozitia geografica a localitatii: „Cea mai frumoasa privire este catre apus, de unde coboara drumul ce duce de la Dunare la Mare. Aceasta privire infatiseaza aspectul alaturatei ilustratiuni.“

Incheierea este pretioasa pentru ca ni-l dezvaluie pe autorul gravurii reproduse in cadrul rubricii de fata.