Prima pagină Timp Liber

De altadata (noiembrie)

Emanuel Badescu 11.10.2006 | ● Vizualizări: 51
De altadata (noiembrie)     De altadata (noiembrie) + zoom
Galerie foto (1)

Sub titlu "Helicopterele" a aparut in Analele Academiei raportul prezentat de catre Anghel Saligny in cadrul dezbaterilor legate de atribuirea Premiului Demostene Constantinide.

Din raport aflam ca „Helicopterele este titlul unei brosuri de 32 pagine a d-lui Gr. Briscu, licentiat in drept, in care autorul incearca a demonstra ca ele pot fi aparate de aviatie practice, economice si fara pericol, utilizate chiar de marele public.“ Sa retinem: este vorba de anul 1912 si de un aparat de zbor numit de catre autorul lui helicopter!

In continuare, aflam un lucru si mai surprinzator: Grigore Briscu propunea „un sistem de elice cu palete mobile, care-si variaza unghiurile de incidenta chiar in timpul rotatiei elicelor si arata ca astfel se obtine atat ascensiunea verticala, cat si miscarea orizontala.“

Asadar, in anul 1912, inventatorul roman imagina un sistem apreciat de Saligny ca „foarte ingenios“, sistem care, cateva decenii mai tarziu, a fost considerat „o descoperire geniala“ a nu stiu carui inginer american de origine rusa…

Nu contest coincidentele sau primordialitatea unei descoperiri, dar cand o inventie geniala din 1935 este expusa intr-o brosura aparuta in 1912, „descoperirea“ seamana cu un furt de idei. Exact ca in cazul insulinei.

Din pacate, Saligny, nespecialist in domeniu, nu a putut aprecia la justa ei valoare descoperirea lui Briscu: „In ceea ce priveste cererea de premiare, ea este prematura!“ Si, ca si cum aceasta nedreptate nu ar fi fost suficienta, in cercurile de „specialisti“ romani si-a facut aparitia umorul rautacios, izvorat din invidie, din rutina si din lipsa de imaginatie. Curand, „helicopterul“ a fost dat uitarii. In schimb, a aparut „aerobrisca“.