Home » Travelling » Malaezia

Malaezia

09.05.2006
Malaezia; Inchizand ochii la birou, ecoul numelui acestei tari imi trezea in minte imagini cu jungle batrane, zgomotoase si pururi verzi, intalniri cu misterioasele comunitati de la longhouses, plaje senine ca in reclamele la Bounty. Ei bine, acum, stand in fata calculatorului, vad aceleasi imagini. Diferenta este ca ele nu mai sunt plasmuiri izvorate dintr-un napraznic dor de duca, ci imagini reale, amintiri. Distantele sunt doar in mintea noastra.

Simply rice
Am crezut ca, invatand meniul thailandez si pe cel laotian, nu vom avea prea mari dificultati in Malaezia. Ne-am inselat amarnic. In Penang, in prima dimineata, colindam strazile neintelegand nimic din mancarea de pe tarabe. Vizavi de templul hindus, primul in care am intrat si am asistat la o puja, vazandu-ne incurcati, un malaezian de origine indiana ne-a recomandat micul dejun national: roti cu teh tarik.

Adica un aluat subtire, impachetat in straturi multe, indulcit cu zahar de cocos si prajit. Bautura, un amestec inspumat din extract de ceai negru si un fel de lapte condensat, gros si dulce ca mierea, turnat dintr-un pahar in altul de la mare inaltime, te pune pe picioare dupa o noapte oricat de grea. Am aflat si gluma cu orezul: americanii rad de malaezieni ca mananca atat de mult „rice“, iar malaezienii sunt multumiti ca nu trebuie sa o inghita pe Condoleezza Rice.

Luat in stapanire de britanici in 1786, orasul-insula Penang este considerat urbea cea mai chineza din afara granitelor Chinei, cu un caracter mai pronuntat chinezesc chiar decat rivalele sale, Singapore si Hong Kong. Atmosfera orasului este parca desprinsa din cartile lui James Clavell. Chinezii, preponderent din Fujian si Canton, cu spiritul lor de clan, manifesta predilectie pentru societatile secrete, malaezienii si indienii (tamili si sikh) au sistemul lor rigid de casta, iar arabii, armenii, indonezienii, evreii, europenii si Baba-Nonya, metisi de origine chineza si malaeziana, adauga sare si piper acestui veritabil Turn Babel de rase, culturi si religii.

Kuala Lumpur s-a dezvoltat, in istoria sa de 120 de ani, dintr-o localitate miniera insignifianta, intr-o capitala moderna, cu metrou, tren suspendat si zgarie-nori. Triunghiul de Aur este zona de business, shopping si distractii. KL, cum este supranumita capitala, a pastrat ceva din aerul colonial, dar acestuia i se suprapune forfota asiatica plina de culoare, mai ales in China Town si in Little India.

Turnurile Petronas stralucesc impunatoare, atat ziua cat si noaptea, emanand o atractie aparte. Pot fi vizitate pana la etajul 41, aflat la o treime din inaltimea totala, unde se gaseste Sky Bridge-ul care leaga cele doua turnuri. De sus, se vede mai bine maretia imprejurimilor: un complex format dintr-un parc, un lac artificial, fantani arteziene, o moschee si multa verdeata.

Suria KLCC, un mall de la baza Gemenilor, este un paradis al cumparaturilor si are una dintre cele mai mari librarii din Asia de Sud-Est, in care s-ar putea zabovi linistit o zi intreaga, daca temperatura dinauntru ar fi mai mare de 16 grade Celsius.

Tags: