Cât de multă cafeină este prea multă?

24 06. 2021, 00:01
Credit foto: Enis Yavuz, Unsplash

Îți începi ziua cu o cană de cafea sau poate niște ceai negru în speranța că acestea te vor ajuta să te trezești mai bine și să fii energic? Ulterior, pe parcursul zilei mai bei câteva căni de cafea? Exact cât de multă cafeină este prea multă și ce băuturi conțin cafeină?

Cofeina poate fi parte dintr-o dietă sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, dar prea multă cafeină ne poate pune sănătatea în pericol. În funcție de factori precum greutatea, medicamentele pe care le luăm, sensibilitatea fiecăruia, nivelul de cafeină tolerat diferă de la o persoană la alta.

Ce alimente conțin cafeină?

Cafeina este întâlnită în mod natural în plantele pe care le utilizăm pentru a face cafea, ceai și ciocolată. Este întâlnită și în alte plante utilizate pentru arome, precum guarana, sau în ceaiuri alternative populare în America de Sud, precum yerba mate și guayusa. Cafeina poate fi adăugată ca și ingredient și în alte băuturi și alimente.

Cum îți dai seama câtă cafeină este într-un aliment sau o băutură?

De obicei, alimentele sau băuturile ce conțin cafeină oferă informații direct pe etichetă. Trebuie să fim atenți la acele alimente ce nu oferă informații legate de cantitatea de cafeină. Există câteva liste cu informații în online privind cantitatea de cafeină a anumitor produse, dar această cantitate poate varia în funcție de mai mulți factori, în special când vine vorba despre cafea sau ceai. Ca și refeirnță, o doză de 350 de ml de suc carbogazos cu cafeină conține între 30 și 50 de mg. O cană de cafea de 200-250 de ml conține între 80 și 100 de mg de cafeină. Băuturile energizante cu cafeină pot avea între 40 și 250 de mg de cafeină la 250 de ml.

Dacă pe cafea sau ceai scrie decofeinizat, înseamnă că nu mai are cafeină?

Fie că este vorba despre cafea sau ceai decofeinizat, acestea au, în continuare, o cantitate mică de cafeină. De exemplu, o cafea decofeinizată are între 2 și 15 mg la 200-250 de ml.

Cât de multă cafeină este prea multă?

Pentru adulți, recomandarea este de maxim 400 mg pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 4 căni pe zi. Aceasta cantitate nu este asociată cu efecte negative sau periculoase. Însă, după cum menționam și mai sus, această cantitate variză de la o persoană la alta și în funcție de cât de repede poate metabolizmul să o asimileze. Anumite probleme medicale îi pot face pe oameni mai sensibili la cafeină, la fel cum și anumite medicamente pot avea același efect. În cazul femeilor, dacă sunt însărcinate sau doresc să rămână însărcinate sau alăptează, este recomandat să consulte medicul specialist și să discute despre cantitatea de cafea pe care o pot consuma, dacă pot.

Cum îți poți da seama că ai consumat mai multă cafeină decât poți tolera?

Consumul excesiv de cafeină poate fi o cauză pentru insomnie, anxietate, tensiune ridicată, dureri de stomac, stări de agitație, stări de rău, dureri de cap, disforie. Pot apărea atacuri de apoplexie la un consum instant de 1200 de mg de cafeină sau 2.25 de grame de cafeină pură. Produsele bazate pe cafeină pură și cu concentrații fparte mari sunt periculoase și au dus la decesul a două persoane în Statele Unite ale Americii în ultimii câțiva ani.

Au voie copiii să consume cafea?

Nu există o limită setată pentru consumul de cafeină în cazul copiilor, însă medicii pediatrici și specialiștii nu recomandă consumul de cafeină sau alte substanțe stimulante pentru copii și adolescenți. Este necesar să discutați acest aspect cu medicul de familie sau medicul specialist.

Cafeina nu înlocuiește somnul și doar dă senzația că suntem mai alerți și treji. De obicei, durează între 4 și 6 ore pentru ca corpul nostru să metabolizeze jumătate din ce consumăm, deci dacă bem cafea la cină, am putea avea probleme în a adormi ulterior sau am putea avea parte de un somn deloc odihnitor și ne-am putea trezi cu o nevoie mai mare de a consuma cafea. Este doar un cer vicios.