Condimente și deserturi de casă cu fructe și legume uscate

20 06. 2023, 09:12
Sursa foto: Bluebird Provisions via Unsplash

Cu toții ne dorim ca familiile noastre să aibă un aport de vitamine și nutrienți în dieta de zi cu zi, pentru un stil de viață cât mai sănătos. Din această dorință, tindem să apelăm la produse bio, eco sau vegetale, cu cât mai puține zaharuri și îndulcitori și cât se poate de naturale. Unii dintre noi poate cumpărăm produse chiar de la fermieri consacrați din zonele rurale, prin intermediul aplicațiilor. Și totuși, nu toate produsele livrează ceea ce promit pe etichete, și nu toate condimentele sau dulciurile pe care le mâncăm sunt adecvate. Când nu mai aveți idei inspirate în materie de mâncăruri și poate vă doriți să gustați și ceva nou, dar nu știți ce, vă recomandăm să încercați legumele și fructele uscate. Acestea sunt o alternativă grozavă. Iar în articolul de azi vă vom sfătui despre cum să le uscați din confortul casei dumneavoastră și cum să le folosiți drept condimente, respectiv ca preparate dulci de sine stătătoare. Să începem!

Legumele sunt printre cele mai bogate produse în nutrienți și vitamine. Esențiale în dezvoltarea sănătoasă a unui copil, cât și în menținerea tonusului unui adult, ele vă ajută să fiți energici și vă potolesc foamea pe perioade îndelungate de timp. Se potrivesc de minune ca și garnituri la feluri principale, lângă un grătar suculent sau o friptură copioasă, și pot fi mâncate și simple, într-o salată de sezon, condimentată din belșug. Alternativa legumelor fresh sunt legumele uscate, ce oferă același aport de vitamine, însă într-o textură diferită. Ce puteți face cu acestea? Un amestec de legume pentru ciorbe și supe, ce va fi îndrăgit până și de cei mai mofturoși prichindei. Haideți să vă spunem cum puteți usca legumele în casă, prin cele mai simple metode.

  • Legume uscate la cuptor – Legumele se usucă într-un mod foarte simplu și la îndemâna oricui: cu ajutorul cuptorului. Cu toții avem cuptoare în bucătărie, fiind un electrocasnic de nelipsit. Fie ele moderne sau clasice, cuptoarele vă vor ajuta să obțineți niște legume uscate perfecte. Singurul minus pe care îl presupune această metodă este timpul de așteptare. Durata uscării legumelor este una îndelungată, însă numai așa veți avea rezultatele dorite. Preîncălziți cuptorul la 40 de grade Celsius, timp în care tăiați legumele în felii subțiri și le așezați pe o tavă specială tapetată cu hârtie de copt. Puneți legumele la cuptor de dimineață până seara, cu ușa întredeschisă, și amestecați din când în când. La final, veți rămâne cu legumele uscate dorite, pe care le puteți fărâma cu ajutorul unui chopper și transforma în amestec de condimente. Legumele precum ceapă, țelină, morcov, pătrunjel, ardei gras, vinete, dovlecei, ciuperci și roșii sunt perfecte pentru acest amestec.
  • Legume uscate în casă – O altă metodă de uscare a legumelor o reprezintă uscarea în casă, pe masa din bucătărie, la aer. Deși și această metodă necesită timp, la final veți rămâne cu legume uscate în mod natural. Tăiați legumele dorite în felii subțiri, puneți o cârpă peste ele ca să evitați deshidratarea, și așteptați câteva zile uscarea lor. Fărâmați-le apoi cu ajutorul chopper-ului, după cum v-am sfătuit și mai sus, pentru a obține cele mai sănătoase condimente de ciorbe și supe. De asemenea, dacă stați la casă și aveți curte, puteți întinde legumele pe masă afară, lăsându-le să se usuce la soare.

Acestea sunt modurile prin care puteți usca legume chiar din confortul casei dumneavoastră. Sunt metode simple, ce nu vă vor da bătăi de cap. Nu trebuie decât să vă înarmați cu răbdare și să așteptați finalizarea procesului. Acum că ați aflat mai multe despre legume, merită să trecem la cealaltă categorie, și anume fructele. Fructele sunt, și ele, produse pline de nutrienți și vitamine, care ne surprind cu cele mai dulci și gustoase arome. Cu ajutorul fructelor proaspete puteți face gemuri și marmelade pe care să le folosiți apoi în tarte, pandișpane sau torturi, fie de post, fie de dulce. Vă puteți bucura de ele și la o felie de pâine cu unt alături de un ceai, pentru relaxarea de seară, sau chiar să vă preparați un smoothie delicios pentru un boost de energie de dimineață. Versatilitatea lor este nemărginită. De aceea intervine în ecuație și situația de fructe uscate. Chiar și în această formă, ele își mențin zaharurile și vitaminele, lucru ce rezultă în dulciuri teribil de gustoase. Fructele se usucă exact ca și legumele. Alegeți variantă preferată și așteptați deshidratarea lor. Ce puteți face cu fructele uscate? Diverse pudre și deserturi. Fărâmați fructele tot cu ajutorul unui chopper și păstrați pudra într-un borcan închis ermetic. Luați câte o linguriță din aceasta în fiecare dimineață și adăugați-o fie la smoothie, fie la iaurtul cu ovăz, pentru un mic dejun sănătos. Sau, păstrați fructele în forma lor intactă și folosiți-le în preparate de post sau de dietă, cum ar fi biscuiții de casă, fursecurile și pandișpanele. Cele mai potrivite fructe pentru astfel de situații sunt stafidele, curmalele, prunele, smochinele și caisele, sau chiar și bananele, căpșunile, merele, ananasul și mango. Răsfoiți mediul online pentru mai multe sfaturi și rețete inspirate.

Am ajuns la final. Sperăm că articolul nostru v-a ajutat să înțelegeți procesul de uscare al legumelor și fructelor și v-a încurajat să încercați preparate noi. Poftă bună!