Testamentul olograf al lui Avram Iancu, predat de familia Raţiu şi prezentat într-o expoziţie

06 11. 2015, 18:31

Indrei Raţiu, fiul cel mare al lui Ion Raţiu, a declarat, vineri, la BCU, că testamentul a fost păstrat şi transmis pentru posteritate de familia Raţiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am predat în custodia BCU, din partea Ratiu Family Charitable Foundation, testamentul olograf al lui Avram Iancu. Redactat la 1850, testamentul a fost predat de către Avram Iancu canonicului Basiliu Raţiu de la Episcopia Greco-Catolică din Blaj, strămoş al familiei Raţiu. Transmis din generaţie în generaţie, testamentul a fost păstrat şi transmis pentru posteritate de către familia Raţiu, exponentă a elitei româneşti transilvănene, dedicată idealurilor naţionale şi de unitate politică ale românilor transilvăneni. Documentul a ajuns în posesia lui Ion Raţiu, fiind păstrat ca o piesă de mare valoare documentară şi, în egală măsură, cu o puternică valoare simbolică”, a spus Indrei Raţiu.

Directorul BCU, Doru Radosav, a declarat, la rândul său, că biblioteca este „onorată” să primească şi să expună, începând de luni, documentul.

„Marcăm un moment cu valoare simbolică, valoarea documentului este incontestabilă pentru conştiinţa noastră istorică şi identitară. Documentul este scris de Avram Iancu cu cerneală neagră, este în stare bună. Vom vedea dacă necesită conservare. Dar va fi digitizat, pentru a putea fi vizionat de istorici şi de public. Va fi păstrat apoi în bibliotecă”, a spus Radosav.

Potrivit unui document oferit de reprezentanţii BCU, Avram Iancu, care s-a semnat „avocat şi prefect emerit”, scria în testamentul redactat la Câmpeni, în 20 decembrie 1850: „Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd Naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, ba tocma acum cu întristare văd, că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea; un fel de presimţire, îmi pare, că mi-ar spune, că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea, toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii, pentru ajutoriu la înfiinţarea unei academii de drepturi, tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii mele”.

Pe lângă testament, Indrei Raţiu a predat BCU şi alte documente inedite care au aparţinut lui Avram Iancu şi familiei acestuia.