Invenţia sa „a deschis calea” pentru diversele echipamente electronice ce urmau să apară. A primit chiar şi Premiul Nobel

10 02. 2024, 07:35
Sursa foto: Profimedia
Alături de John Bardeen şi William Shockley, Walter Brattain a creat un dispozitiv electronic din categoria semiconductoarelor care are cel puţin trei terminale ce fac legătura la regiuni diferite ale cristalului semiconductor.

Invenţia a primit denumirea de tranzistor şi este folosită pentru a amplifica şi a comuta semnale electronice şi putere electrică.

Ca urmare a dezvoltării sale, la începutul anilor 1950, tranzistorul a revoluţionat domeniul electronicii şi a permis dezvoltarea a diverse echipamente electronice, precum televizoare, telefoane mobile, calculatoare de buzunar.
Supranumit „părintele tranzistorului”, Walter Houser Brattain a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică, în anul 1956.
Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 10 februarie:
1755 – A murit Montesquieu (Charles-Louis de Secondat, baron de la Brede) scriitor şi filosof iluminist francez (n. 1689)
1837 – A încetat din viaţă poetul şi dramaturgul rus A. S. Puşkin: „Micile tragedii”, „Boris Godunov”, „Povestirile răposatului Belkin”, „Istoria lui Pugaciov” (n. 1799).
1843 – S-a născut Adelina Patti, una dintre cele mai cunoscute soprane ale tuturor timpurilor. (m. 27 septembrie 1919).
1902 – S-a născut Walter Houser Brattain, fizician, supranumit „părintele tranzistorului”. A fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1956 (m. 13 octombrie 1987)
1923 – A încetat din viaţă fizicianul german Wilhelm Conrad Rontgen, descoperitorul razelor X (n. 1845).
1938 – Regele Carol al II-lea a dizolvat guvernul O. Goga – A. C. Cuza şi a instituit dictatura regală.
1947 – România a semnat tratatul final al Conferinţei de Pace de la Paris. Conform Tratatului, României i s-au recunoscut drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord şi i s-a impus plata unor despăgubiri în contul reparaţiilor de război.
1955 – România şi Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigaţie în sectorul comun al Dunării.
1965 – Adunarea Generală a ONU a ales România ca membru al Consiliului Economic şi Social pe o perioadă de trei ani.
1997 – Supercalculatorul Deep Blue , fabricat de IBM, l-a înfrânt la şah pe campionul mondial Garry Kasparov
2008 – A încetat din viaţă actorul Roy Scheider, nominalizat la premiile Oscar pentru „Filiera Franceză” şi „All that Jazz”, mai celebru pentru rolul poliţistului neînfricat din „Fălci” (n. noiembrie 1932).