Vândut cu numai 46 de lire, un tablou de-al lui Leonardo da Vinci care s-a dovedit a fi extrem de valoros ascunde o greşeală crucială? Tu poţi observa eroarea descoperită recent de specialiştii în artă?

22 10. 2017, 09:06

Pictura îl prezintă pe Hristos în veşminte renascentiste cu un glob de cristal într-o mână, dar specialiştii în artă susţin că obiectul pare complet incolor, deşi lumina care ar pătrunde prin el ar trebui să pară distorsionată. Mail Online notează că biograful lui da Vinci. Walter Isaacson, este unul dintre cei care se întreabă dacă ”artistul a fost cel care a ales să picteze obiectul astfel, fie pentru că el credea că va distrage privitorul sau pentru că încerca subtil să comunice calităţile miraculoase ale lui Hristos şi ale globului”.

”Sticla solidă sau cristalul, orice formă ar avea de glob sau lentilă, ar fi trebui să producă mărirea, inversarea şi răsturnarea imaginillor. Însă da Vinci a pictat globul ca şi cum ar fi un gol care nu refractează sau distorsionează lumina care trece prin el,” adaugă el. 

Sursa: Hepta

În 1958, pictura a fost vândută cu doar 46 de lire, deţinătorul anterior nefiind conştient de valoarea operei.După 12 ani, un om de afaceri american a cumpărat opera pentru mai puţin de 7.500 de lire şi a început să caute mai multe informaţii despre istoria picturii. În 2011 a fost confirmată ca fiind lucrarea lui Leonardo, fiind prima descoperire, după 1909, a unei picturi realizate de da Vinci. Christie’s a anunţat recent că Salvator Mundi va fi vândut luna viitoare în New York. 

Cunoscut atât datorită invenţiilor sale, precum şi datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind „Omul Vitruvian”, Leonardo da Vinci (1452 – 1519) este, fără îndoială, o personalitate înaintea vremurilor sale şi un geniu universal. Modul de gândire şi descoperirile sale continuă să uimească şi în prezent, după mai bine de 500 de ani.
 
Printre cele mai cunoscute picturi ale sale se numără „Madona din grota cu stânci”/ La Vergine delle rocce” (1483), fresca „Cina cea de Taină” (1495-1497) şi „Gioconda” (1503-1507).

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Afacere-record: un tablou de Leonardo da Vinci, cumpărat cu 45 de lire, a fost vândut cu 75 milioane de dolari (VIDEO)
 
Ipoteză uimitoare despre celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci. Cine era de fapt Gioconda?
 
Secretul celebrei picturi Mona Lisa. Cercetătorii au observat un detaliu neştiut până acum (FOTO)
 
Au avut nevoie de 22 de ani pentru a-l restaura. Semnificaţiile incredibile ascunse de Da Vinci în acest tablou