Două filme româneşti vor avea premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa, în Israel

20 09. 2018, 16:00

Filmele româneşti „Un pas în urma serafimilor”, în regia lui Daniel Sandu (România, 2018) şi „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia Radu Jude (România, 2018), vor fi prezentate în competiţia oficială a festivalului, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Tel Aviv, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX. De asemenea, Ada Solomon, producătoarea celor două pelicule, şi regizorul Daniel Sandu vor participa la festival şi la sesiunile de Q&A de după proiecţii, în perioada 23-24 septembrie, scrie Mediafax.

„Un pas în urma serafimilor” va fi prezentat cu subtitrare în limbile engleză şi ebraică, duminică, de la ora 21.00, la Muzeul de Artă Japoneză Tikotin, în prezenţa regizorului. Tot duminică, de la ora 17.00, Centrul Kriger găzduieşte a doua proiecţie a peliculei, care îi are în distribuţie pe Ştefan Iancu, Vlad Ivanov, Ali Amir, Alfred Wegeman, Ştefan Mihai, Niko Becker, Ilie Dumitrescu Jr., Cristian Bota, Marian Popescu şi Radu Botar. Filmul a primit opt premii Gopo la gala de anul acesta.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” rulează cu subtitrare în limbile engleză şi ebraică, pe 24 septembrie, de la ora 19.15, în sala Rapaport, într-o proiecţie în prezenţa producătoarei Ada Solomon. Iar, pe 27 septembrie, de la ora 16.30, Centrul Kriger este spaţiul în care va fi prezentată a doua proiecţie a filmului, din distribuţia căruia fac parte Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu şi Ion Rizea. Filmul a primit premiile Label Europa Cinemas şi Globul de Cristal la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary.

Festivalul Internaţional de Film de la Haifa are loc în fiecare an, timp de opt zile, în timpul celebrării iudaice a Sukkot-ului (sărbătoarea corturilor). Proiecţiile au loc în şapte spaţii culturale din Haifa, Auditorium-ul, Cinemateca din Haifa, sala Rappaport, Cinema Panorama, Muzeul de Artă Japoneză Tikotin, Centrul Cultural Krieger, Casa Hecht, precum şi în spaţii în aer liber. Festivalul a fost inaugurat în 1983, fiind prima manifestare de acest fel în Israel şi atrăgând de atunci, de fiecare dată, o largă audienţă de cinefili şi profesionişti media din ţară şi străinătate. Sunt prezentate în medie 150 de filme, în premieră, cu un total de aproape 250 de proiecţii: lungmetraje, documentare, animaţii, scurtmetraje, retrospective şi tributuri.

Ediţia din 2018 a Festivalului Internaţional de Film de la Haifa se desfăşoară între 22 septembrie şi 1 octombrie.