Semne antice

12 07. 2006, 15:35

In urma cu cativa ani, intr-o zi foarte rece de toamna, am fost chemat la incorporare, la Centrul Militar al sectorului 5 Bucuresti. Cu acea ocazie, impreuna cu alti 20-30 de baieti, am fost supus unui minutios examen medical (acel faimos test in cadrul caruia baietii se despoaie si raman asa cum i-a facut mama natura). Am fost surprins sa constat ca multi tovarasi de suferinta, mai ales cei care proveneau din cartierul Rahova, aveau diverse crestaturi pe maini, pe picioare, unii chiar pe fata.

I-am intrebat de unde dobandisera acele cicatrici si mi-au raspuns ca de la luptele cu cutite, practicate pe strazi. Am ramas oarecum surprins: o parte dintre ei aveau mainile pline de astfel de semne, crestatura langa crestatura, de parca nu ar fi facut altceva toata ziua decat sa se taie unii pe altii. In cursul jumatatii de zi cat a durat acel simulacru de evaluare psihologica si fizica, m-am imprietenit cu un astfel de baiat care, intamplator, locuieste in apropiere de blocul meu, iar cand ne-am intors acasa mi-a marturisit ca, de fapt, isi crestase singur intreaga mana. Am intuit instantaneu ca la fel facusera si ceilalti.

Ce ne confera identitate? Ce indicator al statutului social poate fi mai clar, mai explicit si mai recognoscibil decat un semn aplicat direct pe trupul nostru? Prin ce difera adolescentul roman care isi cresteaza bratul de vanatorul negru din Burkina Faso? Prin ce se deosebeste calugarul budist sau mafiotul Yakuza de romanii (barbati si femei) tatuati pe care ii intalnim in mijloacele de transport in comun (acei oameni murdari, transpirati, intunecati la fata care au incriptate in piele cinci puncte, o cruce cu Hrist sangerand sau o declaratie de dragoste)?

Poate va vine sa zambiti (si mie imi vine), dar, simbolic vorbind, intre un tatuaj cvasipornografic sub care scrie ?Te iubesc, Mona!? si complicatele desene de pe pielea femeii marocane nu este absolut nici o diferenta. Asta deoarece, intr-o proportie de constienta mai mica sau mai mare, atat marocanca, cat si romanul poarta pe piele rune magice, semne stravechi ale caror rost si mister se pierd din ce in ce mai mult in mersul (haotic, halucinant) al acestei lumi.

Nascut sub semnul zeilor
Etiopia
Daca barbatii africani folosesc cicatrizarea ca indicator al pozitiei lor sociale, femeile aplica aceasta tehnica in chip de beauty make-up. Asta deoarece, in cultura tribala africana, cu cat ai mai multe simboluri "sculptate" in piele, cu atat esti considerat mai pur, mai aproape de zei si, implicit, mai frumos ? trupeste si spiritual.

Tanara din imagine, membra a tribului Karo din valea Omo, are insa un motiv in plus pentru a recurge la cicatrizare: fiecare crestatura de pe burta sa simbolizeaza cate un an de viata pentru intaiul ei nascut. La femei, samanul foloseste o tehnica mult mai dureroasa decat la barbati: inainte de a intalni carnea, cutitul ritualic (care, in zorii timpului, i-ar fi apartinut primului om nascut pe Pamant) este inrosit in foc.