Ziua Roşiei Montane se sărbătoreşte luni, 6 februarie, la MNŢR

03 02. 2017, 16:00

Evenimentul „este menit să promoveze valorile culturale şi de patrimoniu ale aşezării din Ţara Moţilor, să îi determine pe susţinători să continue demersurile pentru protejarea ei şi să contribuie la dezvoltarea pe termen mediu şi lung prin promovarea turismului local”.

Programul evenimentului:

* „Gusta Roşia Montană”, care se va desfăşura la Clubul Ţăranului, începând cu ora 16:00, este o acţiune caritabilă, organizată în cadrul Zilei Roşiei Montane, menită să îi ajute pe copiii roşieni cu posibilităţi reduse să achiziţioneze rechizite pentru semestrul al doilea al acestui an şcolar.

„Participanţii pot comanda un meniu gătit la Clubul Ţăranului de un localnic ca la el acasă: vărzar şi pălincă, cartofi rântăliţi cu cârnaţi de Roşia şi clătite cu gem din cămara sa. Fondurile rezultate se transformă în rechizite pentru şcolarii din familiile defavorizate ale zonei”, se precizează în comunicat.

* Intitulată „Roşia Montană Gold Rush”, prima vânătoare de comori organizată în cadrul evenimentului îi va reuni la joc pe cei mari şi pe cei mici şi va fi o bună ocazie pentru participanţi de a învăţa sau de a-şi reaminti informaţii despre localitatea din Apuseni şi istoria ei. Participanţii trebuie să se înscrie la eveniment până pe 3 februarie, ora 11:00, la adresa de email vanatoarea@ziuarosieimontane.ro, fiind acceptate echipe de 2-4 persoane cu vârstă minimă de 8 ani.

„Participanţii trebuie să studieze fotografiile mai vechi sau mai noi cu case, locuri şi oameni din Roşia Montană şi să urmărească postările de pe pagina evenimentului ca să afle cât mai multe despre istoria, folclorul şi geografia locurilor şi să rezolve probele care le oferă indicii care conduc la Marele Premiu al vânătorii. De asemenea, la faţa locului vor fi oferite indicii şi informaţii suplimentare. Pot fi câştigate insigne şi stickere, postere şi vederi cu imagini din Roşia Montană. Premiul cel mare este oferit de Made in Roşia Montană, producătorii articole din lână locali”, precizează sursa citată.

* La Studioul Horia Bernea vor fi proiectate, între orele 18:00 şi 21:00, documentare care înfăţişează Roşia Montană de ieri, de azi, ca şi pe aceea care se speră a se regăsi în Patrimoniul Mondial, grupate pe secţiuni dedicate patrimoniului localităţii, oamenilor Roşiei Montane şi siturilor UNESCO similare.

* Expoziţia de fotografie „Împreună dăm viaţă satului Corna”, care ilustrează cele trei tabere de restaurare ce au avut ca scop valorificarea patrimoniului cultural al satului Corna din comuna Roşia Montană, va fi vernisată la ora 19,00, aceasta putând fi vizitată la sala Acvariu a MNŢR până pe 12 februarie.

Vernisajul va fi urmat de discuţii pe tema posibilităţilor de valorificare a patrimoniului zonei, cu participarea lui Virgil Apostol, coordonatorul şantierelor de restaurare din Roşia Montană şi membru al Asociaţiei ARA — Arhitectura Restaurare Arheologie.

* La finalul acţiunii, cantautoarea Maria Răducanu va concerta la Clubul Ţăranului, începând cu ora 21:00, intrarea la eveniment fiind liberă, în limita locurilor disponibile.

„Ziua Roşiei Montane” este un eveniment anual ce se desfăşoară prin contribuţia pro-bono a tuturor celor implicaţi: organizatori, artişti, invitaţi şi parteneri, cea de-a şaptea ediţie fiind posibilă cu ajutorul voluntarilor Asociaţiei Bucureşti şi Asociaţiei RYMA.