Dupa doua imperii

12 07. 2006, 14:29

Bazinul inferior al Cernei este situat in zona de S-E a judetului Caras-Severin si e parte a unei vaste retele hidrografice, intr-un areal cu interesante fenomene carstice. Albia Cernei a sapat in peretii de stanca defilee spectaculoase, care ating, pe alocuri, adancimi de peste o suta de metri. Tot aici, pe Valea Cernei, se gaseste Parcul National Cerna-Domogled, cu o suprafata de 60.000 de hectare, parc ce beneficiaza de un climat special, cu influente mediteraneene. Astfel se explica si varietatea si unicitatea florei din zona. Urmele de locuire atesta aici prezenta omului inca de acum mai bine de 10.000 de ani.

Situata pe Valea Cernei, la altitudinea de 170 de metri, statiunea Baile Herculane are o istorie atestata aproape bimilenara (de la anul 153 d.Hr.). Apele termale din zona au fost folosite, in mod empiric, de catre locuitorii vechii Dacii, apoi au fost captate si puse in valoare de colonistii romani. Dupa retragerea legiunilor lui Aurelian, Baile Herculane si-au pierdut stralucirea din vremea imperiului si, mai tarziu, au fost devastate de razboaiele purtate in regiune intre austrieci si turci.

O noua epoca de inflorire se datoreaza Imperiului Austriac majoritatea edificiilor din centrul vechi al statiunii datand din acea perioada. In contextul amintit, a doua etapa de dezvoltare a statiunii a inceput dupa anul 1800, iar in 1847 a fost adusa de la Viena si amplasata la Baile Herculane statuia lui Hercule, protector al bailor inca de pe vremea romanilor; lucrarea, de proportii monumentale, este realizata din otel de tun. In 1852, Franz Josef a facut o prima vizita la Baile Herculane.