Acum 40.000 de ani, Pământul a fost lovit de trei mega-dezastre

19 10. 2012, 00:00

În urma analizelor realizate pe sedimente prelevate din Marea Neagră, Atlantic şi Pacific, oamenii de ştiinţă au concluzionat că acum 41.000 de ani, a avut loc o schimbare drastică şi completă a câmpului geomagnetic. 

Polaritatea inversată a fost un fenomen ce a durat 440 de ani şi a fost asociată cu o forţă a câmpului magnetică care reprezenta doar un sfert din forţa câmpului magnetic actual. Schimbarea în sine a durat doar 250 de ani, fiind considerată, din punct de vedere geologic, una extrem de rapidă. În acest timp, forţa câmpului magnetic a fost şi mai scăzută, echivalentul a doar 5% din cea de azi. Ca o consecinţă a acestui lucru, Pământul aproape că şi-a pierdut scutul de protecţie împotriva radiaţiilor cosmice, ceea ce a dus la o expunere semnificativă la radiaţii. 

Inversarea polarităţii descoperită acum în urma analizării sedimentelor magnetizate din Marea Neagră a fost postulată anterior, acum 20 de ani, după un studiu realizat asupra unor fluxuri de lavă din apropierea satului Laschamp, lângă Clermont-Ferrand, din Franţa. Acea caracteristică geografică este cunoscută sub numele de „evenimentul Laschamp”. 

Totuşi, în acea perioadă, nu doar inversarea câmpului magnetic a afectat Pământul. Oamenii de ştiinţă spun că analizarea sedimentelor din Marea Neagră a scos în evidenţă şi o serie de schimbări climatice bruşte. Ei au sincronizat informaţiile obţinute din analiza datelor prelevate din Marea Neagră şi Groenlanda şi au constat că, acum 39.400 de ani, a avut loc cea mai mare erupţie vulcanică din ultimii 100.000 de ani, din emisfera nordică. Evenimentul a avut loc în apropierea regiunii italiene Campi Flegrei iar efectele lui s-au putut observa şi în sedimentele din Marea Neagră. 

Cenuşa erupţiei care a ejectat aproape 350 de kilometri cubi de rocă şi lavă, au fost distribuite pe teritoriul est-mediteranean, până în Rusia. 

Sursa: Science2.0