NASA vrea să captureze un asteroid, pentru a-l folosi drept staţie spaţială în drumul spre Marte

25 12. 2012, 00:00

NASA şi California Institute of Technology (Caltech) au realizat un studiu de fezabilitate, care analizează modalitatea de a captura asteroidul:

  • o capsulă spaţială cu un design special (numită în studiu asteroid capture capsule) va fi ataşată de o rachetă Atlas V şi trimisă spre asteroid, pe un traseu ce trece printre Pământ şi Lună.
  • ajunsă în apropierea asteroidului, capsula va desfăşura un “sac” cu diametrul de 17 metri, care se va înfăşura în jurul asteroidului cu ajutorul unor cabluri.
  • nava spaţială ă îşi va folosi apoi propulsoarele pentru a opri asteroidul din mişcarea sa şi a-l muta într-un punct neutru din punct de vedere gravitaţional.

Exploratorii spaţiali vor avea astfel o bază staţionară de pe care să poată porni în călătorii mai îndepărtate.

Ideea de a utiliza resursele asteroizilor este veche de secole, dar abia acum tehnologia a ajuns la un nivel care să permită  transformarea acestei idei în realitate.

Această tehnologie – care, se crede, ar putea fi disponibilă în 10-12 ani – va facilita şi explotarea minieră a unor asteroizi, pentru extragerea metalelor şi mineralelor utile pe care le conţin.

Sursa: Mail Online