Casa viitorului: un „păienjeniş” de filamente de plastic, realizat prin printare 3-D

15 02. 2013, 12:48

Este cea mai recentă contribuţie în domeniul proiectării caselor printate 3-D, un domeniu aflat ăncă la înceăut de drum, dar care promite nu numai să revoluţioneze domeniul cosntrucţiilor, ci şi să rezolve criza de locuinţe în diferite zone ale lumii.

Conceptul a evoluat dintr-un model anterior (prezentat anul trecut la expoziţia londoneză dedicată tehnologiei de printare 3-D – 3D Print Show) şi care avea, în loc de pereţi compacţi, o structură fibroasă de nailon.

Modelul actual, Protohouse 2.0, păstrează aceeaşi abordare minimalistă, folosind doar atâta material plastic cât este necesar pentru a menţine integritatea structurală. Filamentele de plastic au, în secţiune, o rază de doar 0,7 milimetri.

Componentele vor fi fabricate într-o uzină, cu ajutorul unor imprimante 3-D, dintr-un bioplastic obţinut prin sinterizare cu laser (sinterizare = realizarea unor piese prin încălzirea unor pulberi şi presarea lor în forme speciale). 

Printarea tuturor componentelor ar putea dura aproximativ 3 săptămâni, iar asamblarea pe şantier – o zi, dacă locul este pregătit dinainte. Componentele vor fi asamblate printr-un sistem tip „arici” (velcro) sau un fel de „nasturi”, fără a face apel la tehnicile tradiţionale de construcţie.

Costul unei astfel de construcţii nu a fost făcut public, dar unul dintre arhitecţii proiectanţi a afirmat că, odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei 3-D, costurile unor astfel de case ar putea deveni competitive în viitorul apropiat.

Sursa: Mail Online / Imagini: Softkill Design