Premieră în astronomie: cercetătorii au fotografiat o planetă aflată „în chinurile facerii”

01 03. 2013, 11:59

Cercetătorii afirmă că discul de praf şi de gaz ce înconjoară tânăra stea HD 100546, aflată la 335 de ani-lumină de Terra în galaxia Calea Lactee, va fi un gigant gazos similar planetei Jupiter.

„Până acum, formarea planetelor era studiată mai ales folosind simulări computerizate”, a explicat Sascha Quanz, astronom la universitatea elveţiană ETH Zurich.

„Dacă descoperirea noastră este, într-adevăr, o planetă în procesul de formare, atunci va fi pentru prima dată când oamenii de ştiinţă vor putea studia procesul de formare a unei planete şi interacţiunea acesteia cu mediul său înconjurător chiar în mediul său nativ, dintr-un punct timpuriu al acestui proces”, a explicat cercetătorul.

Astronomii afirmă că mai multe elemente din imaginea realizată cu ajutorul telescopului susţin teoria care afirmă că planetele gigant se dezvoltă prin folosirea gazului şi a prafului rămas în urmă după formarea unei stele.

Oamenii de ştiinţă au detectat protoplaneta folosind o cameră de rezoluţie înaltă pe care au ataşat-o telescopului European Southern Observatory, ce se găseşte în deşertul Atacama din Chile.

Programul ESO, la care participă 15 ţări, operează o serie de telescoape foarte puternice aflate în Chile, printre care şi cel mai avansat telescop din lume, ce poartă numele de VLT (Very Large Telescope).

Sursa: AFP, ESO