Cel mai subţire endoscop din lume are grosimea unui fir de păr

22 03. 2013, 00:00

Endoscoapele sunt folosite pentru a studia interiorul corpului uman, iar de regulă ele sunt compuse dintr-un mănunchi de fibre ce transmit lumină şi imagini. Joseph Kahn de la Universitatea Stanford din California, SUA, a realizat alături de colegii săi un nou endoscop format dintr-o singură fibră optică.

De regulă, o singură fibră optică duce la amestecarea semnalului luminos, astfel că echipa de cercetători a conceput un algoritm ce permite reconstruirea imaginilor.

În acest moment, prototipul creat de cercetători permite studierea unor obiecte de 2,5 micrometri – o treime din diametrul unei hematii – însă cercetătorii estimează că vor putea îmbunătăţi rezoluţia endoscopului pentru a permite studierea obiectelor de 0,3 micrometri.

Instrumentul conceput de echipa de oameni de ştiinţă ar putea fi folosit pentru a studia activitatea cerebrală în detaliu amănunţit sau pentru a detecta celulele canceroase de timpuriu.

„Aşa cum industria de telecomunicaţii a conceput metode noi pentru a obţine mai multe informaţii cu ajutorul fibrelor optice, aceşti cercetători au aplicat aceeaşi metodă în endoscopia medicală”, a comentat Stephen Boppart de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign.

Surse: NewScientist, Universitatea Stanford