Important pentru femei: cum ne poate ajuta soarele să evităm apariţia fibromului uterin?

17 04. 2013, 00:00

Pentru studiu, în perioada 1996 şi 1999 au fost examinate 1.036 de femei cu vârste cuprinse între 35 şi 49 de ani. Toate participantele au fost scanate prin metode non-invazive pentru observarea fibroamelor şi li s-au prelevat probe de sânge pentru a se analiza cantitatea de vitamina D din organism. Pentru scopurile acestui studiu, 20 de nanograme de pe milimetru de sânge a fost considerată „suficientă”, dar experţii sunt de părere că pentru un stil de viaţă sănătos este nevoie de cantităţi mai mari. 

Vitamina d este produsă de organism atunci când o persoană petrece timp în stând în lumina soarelui. Lumina ultravioletă interacţionează cu substanţele chimice din piele şi ajută corpul să producă mai multă vitamină D. Alte surse de vitamina D sunt laptele şi suplimentele alimentare. 

Rezultatele au subliniat că participantele care au avut un nivel mai crescut de 25-hidroxi D în sânge, aveau mai puţine şanse de a prezenta fibroame. Cercetătorii susţin că dintre participante, cele care petreceau mai bine de o oră pe zi în soare aveau un risc mai scăzut de apariţie a fibromului, comparativ cu cele care stăteau mai puţin de o oră în lumina soarelui. Mia exact, se pare că expunerea la Soare pentru mai mult de o oră previne apariţia fibromului cu 40 de procente. 

„Ar fi minunat dacă ceva atât de simplu şi plăcut ca statul în soare pentru o oră pe zi ar ajuta femeile să prevină apariţia fibromului uterin”, a declarat dr. Donna Baird. 

Sursa: Medical daily