Uimitor: roboţi care se reproduc şi se proiectează singuri (VIDEO)

28 04. 2013, 00:00

Programul a fost realizat de o echipă de cercetători din cadrul Creative Machines Lab de la Universitatea Cornell, SUA.

Cea mai impresionantă particularitate a exprimentului este faptul că se porneşte de la ceva extrem de simplu, iar designul este creat aproape exclusiv de computer, cu o minimă intervenţie din partea oamenilor.

Practic, cercetătorii i-au pus la dispoziţie computerului 4 tipuri de cuburi, – reprezentând un fel de „ţesuturi” – unele rigide, altele moi şi capabile să se contracte ca muşchii, şi l-au lăsat să creeze din ele roboţi virtuali capabili să se mişte. Instrucţiunile date computerului au fost foarte sumare şi nu s-au dar niciun fel de indicaţii privitor la felul ar trebui să arate roboţii rezultaţi de-a lungul generaţiilor. Practic, a fost lăsat să facă treaba aproape singur, permiţând evoluţiei să se desfăşoare.

Roboţii avea şi posibilitatea de a se reproduce, fie „sexuat”, făcând schimb de ADN virtual, fie „asexuat”, cu mici schimbări genetice. Cei care se mişcau mai agil, parcurgând distanţele cele mai mari, erau răsplătiţi cu un avantaj evolutiv: aveau mai mulţi „urmaşi”. În rezumat, un fel de evoluţie, generată în întregime de computer şi care simulează, simplificat, evoluţia lumii vii.

Ce s-a întâmplat?

Primii roboţi creaţi erau simpli şi puţin mobili, arătând ca nişte cuburi tremurătoare . Dar, în urma „evoluţiei”, a rezultat o diversitate impresionantă de creaturi virtuale, tot mai complexe si mai agile, dintre care cele mai reuşite – preferatele cercetătorilor – pot fi văzute în clipul video.

Au diferite forme, diferite tipuri de mers, iar varietatea formelor şi a mişcărilor i-a surprins şi pe cercetători, care spun că unii dintre roboţi se mişcă în moduri la care niciun inginer nu s-ar fi gândit.

Când, pentru a face o comparaţie, cercetătorii au cerut unor ingineri să proiecteze „de mână” câţiva roboţi, pe baza aceloraşi principii, niciul dintre cei creaţi în acest mod n-a putut concura cu cei generaţi de computer.

Aceşti roboţi sunt în întregime virtuali, dar designul lor ar putea, într-o bună zi, să inspire specialiştii în crearea unor roboţi adevăraţi mai eficienţi şi mai performanţi.

Sursa: New Scientist / Credit foto: Nick Cheney/Cornell University