„Cel mai inteligent acvariu din lume” a fost inaugurat în Australia (FOTO)

02 08. 2013, 00:00

Instituţia poartă numele de National Sea Simulator (pe scurt, SeaSim) şi a costat 35 de milioane de dolari austranieni (31,4 milioane de dolari americani). Acvariul este situat în oraşul Townsville din nordul Australiei. Ministrul Indiustriei, Kim Carr, a participat la inaugurarea sa, afirmând că este o armă vitală în lupta pentru protejarea recifului şi a apelor teritoriale australiene.

Institutul Australian de Ştiinţe Maritime (AIMS), ce găzduieşte SeaSim, afirmă că este „cel mai inteligent acvariu din lume”. Mike Hall, cercetător principal în cadrul AIMS, afirmă că gama de tehnologii disponibile este „uluitoare”.

National Sea Simulator    

„Atunci când am început să planificăm realizarea SeaSim am vizitat peste 40 de acvarii maritime din întreaga lume pentru a identifica trăsăturile cheie ale unei instituţii de cercetare perfecte”, a comentat Hall.

„Ceea ce am construit porneşte de la cele mai bune lucruri din lume şi adaugă noi tehnologii şi un nivel incredibil de automatizare şi control”, a mai spus cercetătorul.

National Sea Simulator văzut din aer    

Hall afirmă că oamenii de ştiinţă pot modifica un număr ridicat de parametri sofisticaţi în rezervoarele SeaSim, printre care temperatura apei, aciditatea, salinitatea, lumina, nivelul de nutrienţi şi calitatea apei, astfel că pot testa foarte multe ipoteze.

„Singura deosebire faţă de ocean e faptul că are pereţi. Chiar şi aşa, va accelera mult procesul de descoperiri maritime”, spune expertul.

Şeful AIMS, John Gunn, afirmă că prioritatea numărul unu a simulatorului este combaterea Acanthaster planci, o stea de mare ce a provocat foarte multe daune în Marea Barieră de Corali.

Numărul coralilor din recif – ce riscă să fie eliminat din lista patrimoniului UNESCO – s-a înjumătăţit în ultimii 27 de ani, iar această stea de mare este responsabilă pentru 42% dintre daune.

Steaua de mare Acanthaster planci    

„Trebuie să înţelegem de ce populaţia de stele de mare înregistrează periodic o creştere spectaculoasă ce duce la distrugeri masive ale recifului. Se datorează acest fenomen nutrienţilor din apă sau este responsabil un factor mai complex?”, afirmă Gunn.

Specialistul afirmă că peştii ce se hrănesc cu corali comunică prin semnale chimice, iar cu ajutorul SeaSim oamenii de ştiinţă vor încerca să afle dacă aceste semnale pot fi copiate pentru „a păcăli stelele de mare să se grupeze sau se disperseze, făcând mai uşoară colectarea lor”.

„Sperăm să obţinem răspunsul la această şi la multe alte întrebări despre steaua de mare cu ajutorul SeaSim”, a mai spus cercetătorul.

Guvernul australian a finanţat un program de reducere a numărului de prădători ai coralilor, ce apar în mod natural, dar care s-au răspândit în mod excesiv ca urmare a poluării şi a scurgerilor de îngrăşăminte agricole în ocean.

Cercetător studiind corali în cadrul National Sea Simulator    

Oficialii australieni au anunţat oficial că starea de sănătate a recifului a fost modificată de la „moderată” la „proastă” luna trecută, după ce mai multe inundaţii şi ciclonuri au dus la reducerea calităţii apei şi la la reducerea suprafeţei de corali cu 15% din 2009 până astăzi.

SeaSim va analiza totodată modul în care mor coralii şi cum se pot adapta la oceane mai calde şi mai acide, având posibilitatea unor studii pe termen lung, cu mai multe organisme şi desfăşurate de-a lungul mai multor generaţii, lucru imposibil până acum.

Sursa: AFP