Cercetătorii se pregătesc să valideze o nouă predicţie a lui Einstein, schimbând modul în care înţelegem Universul

04 08. 2013, 00:00

David Blair, profesor de fizică la Universitatea Western Australia şi totodată membru într-o echipă internaţională de cercetători asupra undelor gravitaţionale, a anunţat că oamenii de ştiinţă au reuşit să conceapă o nouă tehnică de măsurare, intitulată „quantum squeezing”, ce permite amplificarea sensibilităţii detectoarelor de unde gravitaţionale.

„Este pentru prima dată când bariera măsurătorii cuantice a fost doborâtă într-un detector de unde gravitaţionale. Este ca şi cum am doborî bariera sunetului – unii oameni au spus că această reuşită este imposibilă. Doborârea acelei bariere a demonstrat că zborul supersonic este posibil şi astăzi ştim că nu este, de fapt, o barieră. La fel, demonstraţia noastră deschide calea spre detectoare de unde gravitaţionale mai sensibile”, a comentat profesorul Blair.

Undele gravitaţionale sunt unde generate în spaţiu de evenimente cosmice extreme, cum ar fi ciocnirea stelelor, găurile negre şi exploziile supernovelor, ce poartă cantităţi uriaşe de energie la viteza luminii.

Cercetătorii cred că aceste evenimente au loc aproximativ o dată pe săptămână în zona de acoperire a detectoarelor. Oamenii de ştiinţă estimează că primele unde gravitaţionale vor fi detectate la câţiva ani după ce sensibilitatea lor va fi îmbunătăţită.

Cu ajutorul „quantum squeezing”, fizicienii vor putea să analizeze evenimente aflate la distanţe mult mai mari. 

„Deja detectoarele de unde gravitaţionale s-au demonstrat a fi cele mai sensibile instrumente gravitaţionale concepute vreodată. Ele măsoară mişcări măsurate în attometri – o milionime dintr-o milionime dintr-o milionime dintr-un metru. Mişcările pe care le detectează sunt minuscule, chiar şi atunci când le comparăm cu dimensiunile unui proton”, a explicat profesorul Blair.

„Noile rezultate arată că fizicienii sunt pe drumul cel bun, urmând să obţină o sensibilitate şi mai mare. Acest lucru va permite omenirii pentru prima dată să audă numeroasele sunete gravitaţionale despre care se crede că se plimbă în mod constant prin spaţiu cu viteza luminii”, a mai spus specialistul.

Sursa: The University of Western Australia