Atrocităţile culturii maya: oamenii de ştiinţă au descoperit un mormânt plin cu trupuri dezmembrate

12 09. 2013, 12:34

Nicolaus Seefeld, arheolog de la Universitatea din Bonn, Germania, a identificat mormântul comun vechi de acum 1.400 de ani în timp ce analiza sistemul de alimentare străvechi din oraşul mayaş Uxul. 

Într-o peşteră artificială de 23 de metri pătraţi care servea drept rezervor de stocare a apei au fost găsite rămăşiţele a 24 de indivizi. 

„Chiar înainte ca cele 24 de victime să fie îngropate, interiorul peşterii a fost, fără îndoială, folosit drept rezervor de apă, având în vedere că pe jos era foarte curat. După îngroparea celor 24 de victime, mormântul a fost acoperit cu un strat de pietriş şi sigilat cu un alt strat de clei. Datorită acestui clei, oasele au fost păstrate într-o stare extraordinară”, a explicat Seefeld. 

În peşteră erau împrăştiate cranii care nu aveau legătură cu restul corpurilor de aici. Urmele de secure observate în zona cervicală indică faptul că victimele au fost decapitate. În acelaşi timp, majoritatea maxilarelor inferioare par să fi fost separate de restul craniilor. 

Unele dintre cadavre aveau decoraţii din jad pe dinţi, lucru care susţine ideea că victimele de la Uxul au fost nobili    (Foto: Nicolaus Seefeld)

De asemenea, Seefeld  a descoperit rămăşiţele mai multor picioare, labe de picioare, braţe şi mâini cu oasele încă articulate sau conectate de încheieturi. Acest lucru indică faptul că „victimele au fost ucise toate în acelaşi timp, apoi ciopârţite în mai multe bucăţi şi îngropate în peştera artificială”, a explicat Seefeld. 

Până acum, arheologii au analizat şi au identificat vârsta şi sexul a 15 cadavre. Dintre acestea, două erau femei, toţi indivizii având între de 18 şi 42 de ani. 

Cât despre povestea masacrului, Seefeld susţine că ar putea exista două explicaţii. El sugerează că victimele ar fi putut fi prizonieri de război dintr-un alt oraş sau nobili din Uxul. Arta mayaşă descrie scene de violenţă, inclusiv capturarea şi sacrificarea prizonierilor de război. Cu toate acestea, dovezile arheologice privind violenţa au fost limitate, până acum. 

Unele dintre cadavre aveau decoraţii din jad pe dinţi, lucru care susţine ideea că victimele de la Uxul au fost nobili. În acelaşi timp, vasele de ceramică din peşteră sugerează că mormântul datează din secolul VII. În acea perioadă, oraşul a ajuns sub conducerea dinastiei Kaan şi se pare că atunci nobilii şi-au pierdut titlurile. Prin urmare este posibil ca aceste victime să fie unii dintre acei nobili. 

Însă, Seefeld consideră că, cel mai probabil, victimele proveneau dintr-un alt site. Pentru a determina care este adevărata identitate a victimelor, oamenii de ştiinţă plănuiesc să realizeze o analiză chimică a rămăşiţelor lor. 

Atrocităţile culturii maya: oamenii de ştiinţă au descoperit un mormânt plin cu trupuri dezmembrate    (Foto: Nicolaus Seefeld)
Sursa: Live Science