De unde a apărut această jucărie la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale?

01 10. 2013, 00:00

Karen Nyberg, care din luna mai face parte din echipa de pe ISS, este cea care a prezentat noul „membru” pe dinozaurul jucărie. 

„Made în space”, aşa a descris Nyberg fotografia ce ilustra jucăria creată chiar de ea. „Am făcut dinozaurul pentru fiul meu duminica trecută, pe 22 septembrie”, a scris ea pe Pinterest. 

Dinozaurul are un spate de culoare verde închis şi o burtă colorată într-o nuanţă mai deschisă de verde, fiind cusut cu aţă albă. 

Nyberg s-a descris drept o pasionată de croitorie, printre hobbyurile ei existând, fireşte, şi cusutul. Aşa se face că atunci când şi-a făcut bagajul pentru ISS ea nu a omis să împacheteze şi câteva ace, petice de materiale diferite şi aţe. Cu toate acestea, pentru confecţionarea dinozaurului ea a folosit materiale pe care le-a găsit pe staţia spaţială. 

„Este confecţionat dintr-un material similar cu Velcro, care acoperă containerele de alimente ale ruşilor. În interior, este plin de resturi provenite dintr-un tricou uzat”, a explicat Karen. 

De-a lungul timpului, astronauţii au adus cu ei păpuşi de pluş, iar cosmonauţii au o tradiţie de pleca în misiuni cu mici jucării ca talismane şi „indicatori pentru gravitaţie zero”. Atunci când păpuşile, care sunt suspendate de panoul de control al navei Soyuz încep să plutească, echipajul îşi poate da seama că a intrat pe orbită. 

Echipajul lui Nyberg a intrat pe orbită alături de un câine alb de pluş pe care comandantul său, Fyodor Yurchikhin, l-a primit cadou acum 30 de ani şi care a mai fost în spaţiu de două ori. Echipajul ajuns pe ISS miercuri a avut şi el un membru e pluş, o pisică neagră numită Dimlar, botezată după Dima şi Lara copii cosmonautului Oleg Kotov. 

Totuşi, dinozaurul lui Nyberg ar putea face dintr-o nouă categorie de jucării spaţiale. Acesta s-ar putea să fie prima jucărie de pluş creată în spaţiu.  

Sursa: NBC News