Când este prea devreme pentru a avea un partener romantic? Cercetătorii au descoperit vârsta la care tinerii pot fi afectaţi

02 10. 2013, 12:51

Interesul faţă de sexul opus începe, de regulă, la pubertate şi evoluează treptat în interacţiuni ocazionale, urmate de întâlniri în grup la mijlocul adolescenţei. Relaţiile exclusive se formează ulterior în adolescenţă, arată cercetări mai vechi.

Cercetătorii afirmă că formarea unor relaţii intime prea devreme îi poate lăsa pe adolesceni nepregătiţi să gestioneze problemele tipice cu care se confruntă cuplurile şi fără susţinerea persoanelor de aceeaşi vârstă care să fi trecut prin experienţe similare. Aceste experienţe pot creşte riscul de activităţi sexuale neprotejate, consum de alcool şi de comportamente delincvente, se arată în cercetare. În schimb, adolescenţii care încep să se întâlnească mai târziu decât normal nu au parte de dificultăţi emoţionale şi sociale.

Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea York a folosite date colectate între 1996 şi 2003 de la 698 de adolescenţi din 12 şcoli locale.

Vârsta medie a adolescenţilor la startul cercetării era de 11,8 ani. Aceştia au relatat activităţile lor romantice într-un chestionar completat anual. Alte chestionare au fost folosite pentru a evalua trăsăturile de personalitate, cum ar fi timiditatea, depresia, comportamentele agresive sau delincvente.

Adolescenţii care începeau întâlnirile la o vârstă fragedă aveau, în medie, 11,6 ani, faţă de 12,9 ani, vârsta medie a celor ce începeau întâlnirile la timp şi 14,9 ani, vârsta medie a celor care începeau întâlnirile romantice târziu.

Majoritatea participanţilor la studiu, 55%, au fost clasificaţi „la timp”, având activităţi romantice care s-au dezvoltat treptat în timpul adolescenţei. Cei ce începeau mai devreme, ce prezentau un tipar de întâlniri şi relaţii intime între 10 şi 12 ani, reprezentau 20% dintre participanţi. Cei ce începeau întâlnirile târziu reprezentau 25% dintre participanţi.

Adolescenţii care începuseră întâlnirile mai devreme decât normal raportau de două ori mai multe acte nefireşti sau comportamente delincvente decât cei ce îşi începuseră viaţa romantică la timp sau mai târziu. Printre comportamente se numărau minţitul, trişatul, luatul la bătaie, chiulitul, neascultatul părinţilor şi fuga de acasă.

Cei ce şi-au început viaţa romantică mai târziu prezentau un traseu accelerat prin etapele de întâlniri ocazionale şi întâlniri în grup înainte să atingă faza de relaţii exclusive, iar cercetătorii nu au identificat vreun efect negativ.

Fetele din grupul celor ce şi-au început viaţa romantică mai târziu aveau, în medie, 15,5 ani când au început să aibă întâlniri, cu un an mai mult decât băieţii. Cercetătorii subliniază că elevii cu obiective şcolare ambiţioase erau mai predispuşi să facă parte din grupul celor ce îşi începeau viaţa romantică mai târziu.

Sursa: Wall Street Journal