Ce gânduri pot identifica oamenii de ştiinţă atunci când se uită la creierul unui individ?

17 10. 2013, 12:13

Un nou studiu indică faptul că oamenii de ştiinţă ştiu dacă te gândeşti sau nu la numere, doar aruncând o privire la creierul tău

„Nu este nevoie ca pacientul să vorbească. Ei se gândesc la numere şi poţi vedea cum se aprinde punctul roşu (care corespunde cu activitatea dintr-o anumită regiune cerebrală)”, a explicat dr. Josef Parvizi de la Universitatea Standford şi coordonator al studiului. 

Deşi, studiul a fost realizat doar pe trei subiecţi care erau evaluaţi pentru un posibil tratament chirurgical pentru epilepsie, Parvizi a explicat că, de obicei, cercetările realizate pe pacienţi cu electrozi intracranieni se fac doare pe 2-5 subiecţi, din moment ce recrutarea se realizează cu dificultate.  

Aşadar, participanţii la studiu au avut electrozi implantaşi în creieri cu scopul de a localiza sursele crizelor convulsive. Chirurgii realizează această procedură pentru a izola sau a înlătura aria de unde iau naştere crizele. 

Acum, oamenii de ştiinţă s-au folosit de aceşti electrozi pentru a evalua activitatea cerebrală în relaţie cu gândirea la numere, concentrându-se mai ales pe lobul parietal. În studii anterioare, s-a demonstrat că această regiune cerebrală este importantă pentru capacitatea individului de a realiza calcule numerice. 

În una din părţile experimentului, pacienţii au urmărit un ecran de computer în timp ce stăteau întinşi şi răspundeau cu privire la corectitudinea unor afirmaţii. Astfel, ei erau rugaţi să apese tasta 1, dacă propoziţia sau ecuaţia matematică era corectă sau tasta 2, în cazul în care afirmaţia era incorectă. 

De fiecare dată când un participant realiza un calcul, un grup de neuroni din lobul parietal era foarte activ. 

Într-o altă parte din studiu, oamenii de ştiinţă au folosit un computer pentru a urmări activitatea aceluiaşi grup de neuroni atunci când participanţii erau într-un mediu fără constrângeri. Specialiştii au înregistrat conversaţiile dintre pacienţi şi au înregistrat activitatea cerebrală a fiecăruia dintre subiecţi pentru a arăta o corelaţie între o activitate sporită în zona cerebrală asociată cu matematica şi afirmaţiile cantitative pe care le-au făcut pacienţii. 

Când pacienţii vorbeau, vedea şi gândeau după un scenariu dat, s-a observat că activarea naturală din lobul parietal se producea imediat după ce aceştia supuneau ceva cantitativ. Desigur, fenomenul nu s-a produs de fiecare dată, tocmai de aceea va fi nevoie de cercetări viitoare care să verifice aceste rezultate. 

Ideea principală a acestei cercetări este că oamenii de ştiinţă pot afla dacă o persoană se gândeşte sau nu la numere doar uitându-se la creierul acesteia. Desigur, acest lucru este mult mai simplu decât decodarea unui gând mult mai specific din modelele de activitate cerebrală. În prezent, oamenii de ştiinţă sunt departe de a putea identifica gânduri mai complexe în modelele cerebrale. 

Sursa: CNN