Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă iluzie optică care „păcăleşte” creierul (ANIMAŢIE)

15 11. 2013, 12:39

Concentraţi-vă pe crucea roşie din imaginea de mai jos în timp ce punctele albe se deplasează. Vi se pare că acestea se mişcă tremurând, nu-i aşa? Ei bine, acest lucru nu este corect. „Toate punctele se deplasează pe traiectorii drepte, în direcţii aleatorii, fără să se ciocnească”.

„În această cercetare relatăm o nouă iluzie optică. Atunci când sute de puncte se deplasează pe traiectorii drepte şi în direcţii aleatorii fără a se ciocni, traiectoriile sunt percepute ca fiind ondulate, nu drepte. Am studiat natura acestei «iluzii a deplasării ondulate» în şase experimente separate. Iluzia era cel mai pronunţată atunci când erau multe puncte. Iluzia nu depindea de distanţa pe care se deplasau punctele (experimentul 3) sau de mişcările ochilor observatorului (experimentul 4). De asemenea, nu contau nici tipurile de puncte (experimentul 5). Am arătat totodată că proximitatea punctelor mişcătoare joacă un rol în această iluzie (experimentul 6), scriu oamenii de ştiinţă în studiul publicat.

Dacă vă veţi concentra pe un punct îl veţi vedea că se deplasează pe o linie dreaptă. În schimb, atunci când vă veţi uita la crucea roşie veţi vedea iluzia „şerpuirii”, având senzaţia că punctele albe încearcă să se evite.

Sursa: Gizmodo