O nouă insulă a apărut fumegând în Oceanul Pacific. Filmările au surprins o erupţie spectaculoasă (FOTO/VIDEO)

21 11. 2013, 13:04

Apariţia acestei insuliţe, cu un diametru de aproximativ 200 de metri, are loc după o intensă activitate vulcanică. Situată la sud-sud-est de insula vulcanică nelocuită Nishinoshima din micul arhipelag Ogasawara, ea a fost văzută pentru prima dată miercuri, de către un avion aparţinând Pazei de Coastă.

„Erupţia vulcanică continuă”, a declarat Paza de Coastă, care a filmat insuliţa.

Este vorba despre o premieră în această zonă, în ultimii 40 de ani. În septembrie 1973 a apărut o insulă, numită Shinshima-Nishinoshima, dar care între timp a fost erodată de valuri în mare parte.

Începând din 1945, de la sfârşitul Războiului din Pacific, patru sau cinci astfel de insule au fost descoperite, a declarat un comandant din cadrul Pazei de Coastă pentru postul Fuji TV.

Cea apărută în ultimele zile ar putea să dispară sub nivelul mării, a apreciat aceeaşi sursă.

Paza de Coastă a îndemnat vapoarele la prudenţă în regiune, unde activitatea vulcanică poate continua.

„Vom face totul pentru a asigura securitatea navelor şi urmări cu atenţie activitatea vulcanică”, a comentat un purtător de cuvânt al Guvernului întrebat despre această problemă într-o conferinţă de presă obişnuită.

Dacă insula nu va dispărea sub apă, „apele noastre teritoriale se vor extinde”, a declarat oficialul.

Guvernul japonez acordă o importanţă deosebită apelor teritoriale, în contextul în care Paza de Coastă chineză revine în zona altui arhipelag nelocuit, administrat de Japonia, Insulele Senkaku, revendicat de Beijing ca Insulele Diaoyu.

Surse: Mediafax, AFP