Uimitor: pentru prima dată, zoologii au observat reptile folosind unelte

04 12. 2013, 12:40

În două zone ale lumii îndepărtate una de cealaltă – sudul Statelor Unite ale Americii şi India – a fost observat acelaşi fenomen: atât crocodilul de mlaştină din India, cât şi aligatorii şi crocodilii din Louisiana şI Florida leagănă pe bot crenguţe (în timp ce stau cufundaţi în apă), dând impresia că acestea plutesc pe apă, pentru a atrage păsări precum stârcii şi egretele, care, în sezonul de împerechere, adună crengi pentru a-şi construi cuiburile. 

Şi mai interesantă este observaţia că reptilele manifestă acest comportament strict într-o anumită perioadă, foarte  scurtă, în timpul sezonului de împerechere a păsărilor. 

Zoologii de la Universitatea din Tennessee, care au documentat acest comportament, publicându-şi descoperirile în jurnalul Ethology Ecology and Evolution, spun că folosirea de obiecte ca momeli este foarte rară în natură, fiind observată până acum doar la câteva specii de animale. 

Unele specii de stârcii, de exemplu, folosesc pene şi crenguţe pentru a atrage peştii cu care se hrănesc, iar bufniţele de vizuină folosesc excremente pentru a atrage gândacii de bălegar.

Dar este pentru prima dată când un astfel de comportament este observat la reptile şi primul caz în care este documentată o astfel de „programare sezonieră” în utilizarea uneltelor de către animale.

Rezultatele, spun autorii studiului, oferă o perspectivă nouă asupra complexităţii comportamentului acestui grup foarte vechi de reptile – archosaurienii – căruia îi aparţin crocodilii şi aligatorii.

Sursa:Mail Online