Cuplurile cu vechime pot identifica mai uşor vocea partenerului într-o cameră aglomerată

01 01. 2014, 07:10

Totodată, aceştia sunt capabili să ignore vocea partenerului de viaţă mult mai uşor, dacă nu sunt interesaţi de ceea ce spune sau dacă în jur se află oameni pe care vor să-i asculte.

Cercetătorii de la Queen’s University din Ontario, Canada, au descoperit noi dovezi despre „efectul de cocktail”, după ce au testat 23 de cupluri, cu vârste cuprinse între 44 şi 79 de ani, care sunt căsătorite de 18 ani sau mai mult.

Participanţilor la studiu li s-a cerut să asculte trei voci care vorbeau în acelaşi timp. În unele teste, una dintre voci era a partenerului, iar în alte cazuri, toate vocile erau străine.

În fiecare situaţie, participanţilor li s-a cerut să se concentreze pe o anumită voce şi să reţină câteva informaţii.

Acest fenomen este numit după o petrecere cocktail, pentru că poate explica cum membrii cuplurilor se pot găsi unul pe altul la evenimente sociale, atunci când aleg să facă acest lucru, dar pot fi complet orbi, atunci când atenţia lor este în altă parte.

Studiul a arătat că de câte ori era prezentată vocea partenerului era mai uşor pentru celălalt să preia informaţiile corecte, potrivit NBC News. Astfel, participanţii erau capabili să ignore celelalte voci şi să se concentreze pe partenerii lor pentru a obţine rezultate mai bune.

Totodată, când partenerii nu ofereau informaţiile cheie, cei care ascultau vocile puteau să-i ignore mai uşor şi să se concentreze pe celelalte voci.

Chiar şi cuplurile în vârstă, al căror auz s-a deteriorat din cauza anilor, au fost vigilente şi foarte receptive, când a venit vorba de partenerul lor de viaţă.

Ingrid Johnsrude, cercetătorul principal al studiului, a spus că acest lucru se întâmplă, pentru că partenerii sunt foarte familiari cu vocile lor, de aceea le este foarte uşor să le separe de zgomotul din jurul lor.

Dacă soţul sau soţia consideră că informaţia este importantă, acest lucru le va permite să fie foarte atenţi şi să recunoască vocile, şi, dacă nu sunt importante, le pot ignora cu usurinţă în favoarea altor sunete care contează pentru ei.

Acesta a dat şi un exemplu. „Eşti la o petrecere şi încerci să asculţi un străin care vorbeşte cu tine, un străin foarte interesant, şi, în acelaşi timp, partenerul tău trăncăneşte. Acest lucru sugerează că poţi ignora ce spune partenerul tău şi să te concentrezi pe ceea ce spune acel străin interesant”.

Un alt studiu, care este încă în lucru, la care participă cupluri care au petrecut mai puţin de cinci ani împreună, arată că acestea au mai multe şanse să greşească şi chiar să confunde vocile unor străini cu cele ale partenerilor.

Surse: Mediafax, Daily Mail