Reuşită extraordinară: oamenii de ştiinţă au creat proteza care reface cu succes funcţiile cerebrale

03 01. 2014, 11:43

Acum, oamenii de ştiinţă speră să dezvolte un dispozitiv care să îmbunătăţească rapid şi substanţial funcţiile cerebrale umane care au fost afectate. 

Proteza, numită interfaţă creier-maşină-creier, este un sistem microelectronic cu buclă închisă. Ea înregistrează semnale de la o parte din creier, le procesează în timp real şi apoi leagă zona afectată prin stimularea unei a doua regiuni cerebrale care şi-a pierdut conectivitatea. 

„Noi am descoperit că este posibil să utilizăm o astfel de proteză pentru a facilita repararea zonei din creier care a fost avariată”, a explicat cel care a realizat proteza, prof Pedram Mohseni. 

Cercetătorii au testat proteza într-un model de leziune cerebrală în laboratorul profesorului Randolph J. Nudo, de la Universitatea Kansas. Nudo a cartografiat creierul şobolanului şi a dezvoltat modelul în care părţile anterioare şi posterioare ale creierului, care controlează membrele anterioare ale animalului, sunt deconectate. 

Interfaţa creier-maşină-creier este un microcip aşezat pe o placă de circuit conectată la microelectrozi implantaţi în cele două regiuni ale creierului. 

Dispozitivul amplifică semnale produse de neuroni în partea anterioară a creierului. Un algoritm separă aceste semnale, înregistrate ca activitate cerebrală, de alte zgomote. La fiecare semnal detectat, microcipul trimite un puls de curent electric pentru a stimula neuronii din partea posterioară a creierului, conectând artificial cele două regiuni ale creierului. 

La două săptămâni după ce a fost implantată proteza, modelele de şobolani şi-au recăpătat aproape în întregime funcţiile pe care le pierduseră din cauza unei accidentări. 

Sursa: Psypost