Dacă nu restaurantele fast-food, atunci ce îi îngraşă pe copii?

21 01. 2014, 00:00

Cel mai probabil, răspunsul este „nu”, susţine autorul unui nou studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition. Chiar dacă am închide peste noapte toate restaurantele fast-food, copii ar ajunge acasă şi ar face ce fac de obicei atunci când nu consumă alimente de la fast-food: ar ronţăi chipsuri şi biscuiţi, ar bea suc acidulat şi ar mânca pizza congelată. 

Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Carolina de Nord, au descoperit că, dacă restaurantele de timp fast-food ar fi închise, copiii care, de obicei le frecventează, ar continua să se îngraşe, deoarece ar mânca alte alimente similare. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 4.466 de copii americani cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani şi a analizat ce au mâncat aceştia atunci când nu au mers la fast-food. 

Dacă participaţii consumau alimente care nu erau procurate de la fast-food, dar care conţineau un nivel relativ ridicat de grăsimi saturate şi zahăr adăugat, ei erau catalogaţi drept indivizi care aveau o dietă occidentală. În schimb, cei catalogaţi ca având o „dietă prudentă”, consumau mai multe fructe şi legume, proteine mai slabe şi mai puţine grăsimi saturate şi zahăr.

Apoi, analizând istoricul detaliat care indica ce mâncau copiii, oamenii de ştiinţă i-au împărţit pe aceştia în mai multe categorii: persoane care nu consumau alimente de la fast-food, cei care consumau puţine alimente de la fast-food (care aveau un aport mai mic de 30% de calorii provenit ca urmare a consumului de alimente de tip fast-food) şi consumatori înrăiţi (care aveau un aport mai mare de 30% de calorii provenit din consumul de alimente de tip fast-food). 

Rezultatele au indicat că indivizii care urmau dieta occidentală (chiar şi cei care erau consideraţi non-consumatori fast-food) aveau un risc mai mare de devin supraponderali sau obezi, chiar şi atunci când nu consumau alimente de tip fast-food. În schimb, cei care au urmat o „dietă prudentă” (chiar şi cei consideraţi consumatori înrăiţi de alimente tip fast-food), aveau un risc mai scăzut de a deveni supraponderali sau obezi.

„Descoperirile noastre sugerează că locaţia din care sunt obţinute alimentele s-ar putea să nu fie la fel de importantă precum calitatea alimentelor consumate”, au subliniat autorii studiului. 

Sursa: Los Angeles Time