„Boala cafelei” – o problemă care afectează tot mai mulţi oameni, dar care este foarte puţin cunoscută

29 01. 2014, 12:13

Totuşi, un nou studiu realizat de Laura Juliano, profesor de psihologie la Universitatea American, sugerează că mulţi oameni sunt atât de dependenţi de cofeină încât suferă simptome ale sevrajului şi nu pot reduce consumul de cofeină chiar dacă au situaţii care pot fi afectate de cofeină, precum o sarcină, o tulburare a inimii sau o sângerare.

Aceste simptome combinate formează o afecţiune cunoscută sub numele de „tulburarea utilizării de cofeină” (Caffeine Use Disorder în limba engleză). Conform studiului realizate de Juliano, deşi cofeina este cel mai folosit drog de pe Terra, fiind prezent în cafea, ceai, sucuri, analgezice, ciocolată şi în băuturi şi alimente „energizante”, specialiştii din domeniul medicinei nu au reacţionat prompt pentru a caracteriza consumul problematic de cofeină şi pentru a recunoaşte că anumite cazuri necesită tratament.

„Efectele negative ale cofeinei nu sunt recunoscute, deoarece este un drog acceptabil din punct de vedere social şi consumat pe scară largă, ce a fost integrat în obiceiurile şi în rutinele noastre”, afirmă Juliano. „Deşi mulţi oameni pot consuma cofeina fără a fi afectaţi, în anumite cazuri poate produce efecte negative, dependenţă fizică, afectează funcţionarea de zi cu zi şi poate fi greu de renunţat la consumul său, toate acestea fiind semne ale unei utilizări problematice”, explică Juliano.

În primăvara anului trecut, American Psychiatric Association a recunoscut în mod oficial „tulburarea utilizării de cofeină” drept o problemă de sănătate ce necesită mai multă cercetare, incluzând-o în DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health Disorders), manualul standard în care sunt clasificate tulburările mentale.

„Există această înţelegere greşită atât în rândul cadrelor medicale, cât şi în rândul oamenilor de rând, ce îi face pe oameni să creadă că nu este greu de renunţat la cofeină. Totuşi, studiile realizate la nivelul populaţiei sugerează că mai bine de 50% dintre consumatorii obişnuiţi de cofeină relatează că au întâmpinat dificultăţi în a se lăsa sau a reduce consumul de cofeină”, a explicat Juliano.

Pe baza cercetărilor efectuate până acum, Juliano sfătuieşte ca adulţii sănătoşi să limiteze consumul de cofeină la maximum 400 de miligrame pe zi, echivalentul a 2-3 ceşti de 200 de militri de cafea. Femeile însărcinate ar trebui să consume mai puţin de 200 de miligrame pe zi, iar oamenii care sufereră adeseori de anxietate sau insomnie, cât şi cei cu probleme de inimă, hipertensiune sau incontinenţă urinară, ar trebui să limiteze consumul de cafea.

Sursa: Eurekalert