A fost descoperit cel mai vechi templu roman…cel puţin pentru trei zile

01 02. 2014, 00:00

Arheologii de la Universitatea Michigan au făcut echipă cu specialiştii italieni pentru a excava situl din apropiere bisericii Sant’Omobono, care se află aproape de locul în care cândva Tibrul a creat un port natural.  

Templu, care cel mai probabil era dedicat zeiţei Fortuna şi care a fost ridicat în jurul secolului 7 î.e.n., trebuie să fi fost un fel de „zonă a schimburilor libere, unde zeiţa probabil să garanta corectitudinea schimbului”, a explicat Nic Terrenato. 

„Romanii au construit acest templu care trebuie să fi fost unul dintre primele lucruri pe care le vedeau comercianţii din Cipru, Egipt şi Liban atunci când ajungeau în portul din Roma”, a mai declarat Terrenato. 

Însă acum, specialiştilor nu le-a fost tocmai uşor să acceseze ruinele templului. De fapt, a fost un fel de „misiune imposibilă”. 

Experţii au fost nevoiţi să sape o gaură adâncă de 4,5 metri şi să monteze folii de metal pentru a ţine solul umed. „Când eşti într-o gaură adâncă, chiar dacă îţi dai seama că din punct de vedere teoretic foliile vor  ţine solul, o parte din creierul tău îţi spune că trebuie să pleci de acolo”, a mărturisit Terrenato când a vorbit despre condiţiile de lucru. 

Deşi fundaţia templului Fortuna a fost vizibilă doar pentru trei zile (căci, din motive de siguranţă locul a trebuit acoperit iar cu apă), arheologii susţin că descoperirea a ajutat la aflarea multor detalii din istoria Romei. 

Roma a fost un oraş cu văi adânci şi dealuri înalte, predispus la inundaţii. Din acest motiv, oamenii au încercat să niveleze terenul luând pământ din vârfurile dealurilor şi transportându-l în văi. Pe măsură ce oraşul creştea strat cu strat şi romanii construiau noi temple, cursul fluviului a fost schimbat. 

„Fenomenul nu este natural în totalitate pentru că oamenii au schimbat cursul fluviului. Ei au avut abilitatea de a realiza că pentru a face ca oraşul lor să supravieţuiască, ei au fost nevoiţi să transforme peisajul”, a declarat Terrenato. 

Sursa: NPR