Sunetul care ucide. Niciun om nu poate supravieţui după ce aude zgomotul produs de acest aparat

03 02. 2014, 14:58

Sistemul uriaş, care se află într-o clădire specială, izolată fonic, din Noordwijk, Olanda, poate face un zgomot similar unei navete spaţiale atunci când decolează – adică 154 de decibeli.

A fost conceput pentru a testa modul în care sateliţii si navetele spaţiale rezistă la zgomotele produse de rachete, scrie Daily Mail.

Pentru că poate ucide un om, nimeni nu are voie să pornească acest aparat făra să respecte măsurile de siguranţă. Toate uşile trebuie închise ermetic, astfel încât, în realitate, niciun om nu aude vreodată acest sunet. Ar fi, de fapt, ultimul lucru pe care l-ar auzi.

Zidurile care înconjoară hornul sunt din oţel, izolate special pentru ca zgomtoul să nu se poată propaga.

Zgomotul ca armă letală

Sunetele puternice au fost folosite de mult timp ca armă de împrăştiere a mulţimilor sau în scop terorist.

Primele efecte ale unui zgomot puternic sunt greaţa si ameţeala. Urmează tulburările de vedere şi, daca sunetul este şi mai intens, poate să apară chiar durerea puternică şi dezorientarea.

Undele sonore, chiar dacă nu pot fi văzute, sunt reale şi lovesc la propriu corpul uman. Un zgomot de peste 210 decibeli distruge organelle interne şi ucide pe loc.

O grenadă acustică, folosită de unele forţe de ordine, are între 120 si 190 de decibeli. Acesta este pragul dureros şi care poate duce la surzenie.

O împuşcătură sau un foc de artificii are aproximativ 145 de decibeli, iar strigătul unei balene albastre atinge 188 de decibeli, putând parcurge distanţe uriaşe pe sub apă.

Pragul sigur, recomandat pentru oameni este de aproximativ 85 de decibeli, destul de scăzut, având în vedere că la un concert rock un speaker poate genera chiar şi 135 de decibeli.

Sursa: Daily Mail