Cel mai impresionant exemplu al dezvoltării omenirii: un pigment creat de omul cavernelor va fi utilizat în cucerirea spaţiului

17 02. 2014, 00:00

Sonda Solar Orbiter, a cărei lansare este prevăzută pentru 2017, trebuie să se aventureze într-o zonă aflată la o distanţă de 42 milioane de kilometri de Soare, unde temperaturile ajung la 520 grade Celsius, pentru a studia erupţiile şi vânturile solare.

Pentru a supravieţui, sonda trebuie să fie protejată de un scut termic din titan multistratificat, a cărui culoare trebuie să rămână stabilă pe întreaga durată a misiunii. O schimbare a proprietăţilor „termo-optice” ale ecranului de protecţie – felul în care acesta reflectă sau absoarbe radiaţia solară – riscă într-adevăr să ardă instrumentele sensibile aflate la bordul sondei.

Oamenii de ştiinţă au descoperit soluţia de care aveau nevoie în desenele oamenilor preistorici: un pigment negru din lignit, fabricat pe bază de carbon extras din oase arse.

Compusul care va fi aplicat pe ecranul termic al sondei Solar Orbiter, denumit „Soarele Negru”, este un tip de fosfat de calciu. Testele au arătat că acesta are o stabilitate foarte bună, a precizat ESA într-un comunicat.

Peştera Chauvet, descoperită în decembrie 1994, în Vallon-Pont-d’Arc în departamentul Ardèche, adăposteşte un ansamblu de peste 1.000 de desene, dintre care 425 siluete de animale, realizate în urmă cu 36.000 de ani.

Surse: Mediafax, AFP