Ultimul din neamul său: a fost descoperit dinozaurul care a supravieţuit unei extincţii în masă

23 05. 2014, 14:17

În cele 180 de milioane de ani în care au vieţuit pe Pământ, dinozaurii – un grup foarte mare şi divers – au trecut prin mai multe extincţii în masă, ca urmare a unor dezastre naturale la scară foarte mare, ce au dus la dispariţia a numeroase specii. Cea mai teribilă dintre aceste extincţii a avut loc acum 66 de milioane de ani, la sfârşitul perioade cretacice; ea s-a datorat probabil efectelor combinate ale impactului unui asteroid şi ale erupţiilor vulcanice violente şi a dus la dispariţia aproape în totalitate a dinozaurilor, supravieţuind doar descendenţii lor – păsările. 

Dar acesta nu a fost singura extincţie masivă cu care s-au confruntat dinozaurii; o alta a avut loc mult mai devreme, acum 145 de milioane de ani, la graniţa dintre Jurasic şi Cretacic când au dispărut multe specii terestre şi marine. 

Dinozaurul descoperit în Argentina – o specie denumită de paleontologi Leinkupal laticauda – a fost un supravieţuitor al acestei extincţii. Se credea că atunci ar fi dispărut întrega familie a diplodocidelor, din care făcea parte şi  Leinkupal laticauda. Grupul era deja în declin la acea dată, diversitatea lui scăzuse şi se credea că evenimentele de la graniţa Jurasic-Cretacic ar fi fost lovitura de graţie, care ar fi dus la dispariţia completă a acestui grup de dinozauri. Diplodocidele făceau parte din grupul mai larg al sauropodelor, dinozauri erbivori de mari dimensiuni.

Iată însă că o specie de diplodocid, cel puţin, a supravieţuit: Leinkupal laticauda. Este sigurul diplodocid descoperit până acum în America de Sud şi singura specie de diplodocid cunoscută care a supravieţuit până în Cretacic. 

Sursa: The Conversation