De ce înţeapă ţânţarii doar anumite persoane? Explicaţiile cercetătorilor

06 06. 2014, 11:25

O persoană din 5 este ţinta ţânţarilor şi, orice ar face, nu poate scăpa de atacul sâcâitor al insectelor, care preferă în mod evident sângele anumitor oameni.

Femelele de ţânţar au nevoie de sânge pentru a putea produce ouă, dar masculii nu înţeapă niciodată, pentră că nu se hrănesc cu sânge.

Cercetătorii spun că importante, în alegerea unei ţinte pentru ţânţari, sunt bacteriile de pe piele oamenilor, care produc mirosul corporal şi care diferă la fiecare persoană. De aceea, unele bacterii produc un miros care li se pare mai „apetisant” acestor insecte.

De asemenea, ele sunt atrase de dioxidul de carbon pe care îl emite orice persoană atunci când respiră. Cu cât este mai masivă, o  persoană va emite mai mult CO2, de aceea de multe ori ţânţarii atacă adulţi, nu copii.

În plus, insectele sunt atrase de căldura corpului şi de mişcare. Astfel, cei care fac sport în parc şi transpiră sunt victimele ideale pentru ţânţari.

Ce soluţii există? Doar două sunt considerate cu adevărat eficiente: folosirea de spray-uri sau creme anti-ţânţari şi antihistaminele.

Sursa: Business Insider