Premieră la Cluj: pacienţii care au avut accidente vasculare pot beneficia de terapii asistate de roboţi pentru neuroreabilitare

28 06. 2014, 00:00

Preşedintele Societăţii de Neurologie şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, Dafin Mureşanu, a declarat într-o conferinţă de presă că neuroreabilitarea reprezintă o şansă de recuperare a deficitelor şi reîntoarcerea pacienţilor la o viaţă cât mai apropiată de cea normală.

„Neuroreabilitarea este un proces terapeutic complex prin care o persoană cu un anumit grad de dizabilitate, cauzată de un accident vascular cerebral, îşi poate dobândi capacităţile fizice, cognitive, emoţionale şi psiho-sociale în limitele determinate de tipul şi complexitatea leziunii. Neuroreabilitarea reprezintă o şansă de recuperare a deficitelor şi reîntoarcere a pacienţilor la o viaţă cât mai apropiată de cea normală. Strategiile terapeutice în neuroreabilitare s-au schimbat radical în ultimii ani, astfel încât pacienţii beneficiază acum de tehnologii noi, cum ar fi terapii asistate de roboţi, noi strategii farmacologice de stimulare a neuroplasticităţii, dar şi programe bazate pe utilizarea principiilor realităţii virtuale”, a spus Mureşanu.

Potrivit acestuia, înţelegerea profundă a mecanismelor de protecţie şi regenerare a sistemului nervos a permis accesul la „o viziune personalizată asupra terapiilor specifice care se pot adresa suferinţelor unui pacient”.

Dafin Mureşanu a explicat că, potrivit statisticilor, la fiecare opt minute un român suferă un accident vascular cerebral, care reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în România şi a treia cauză în lume.

Statisticile arată că din cei aproximativ 65.000 de români care suferă anual un accident vascular cerebral o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate.

Dafin Mureşanu a participat, joi, la Cluj-Napoca, la cel de-al patrulea Curs European de Neuroreabilitare care se desfăşoară în perioada 26 – 28 iunie. De asemenea, el a vizitat şi Centrul de Cercetare şi Diagnostic al Bolilor Neurologice din România „RoNeuro”, deschis în urmă cu trei săptămâni.

Sursa: Mediafax