Mister dezlegat după mai mult de 2.000 de ani. Ce s-a întâmplat cu armata dispărută într-o furtună de nisip?

29 06. 2014, 00:00

Această povestire fantastică a devenit o adevărată provocare pentru arheologi, care au încercat să găsească armata pierdută a lui Cambyses, unii crezând chiar că vor găsi soldaţii îngropaţi în nisip.

Acum, egiptologul Olaf Kaper, de la Universitatea Leiden, spune că a aflat adevărul. În timp ce cerceta un templu din Oaza Dachla, care fusese construit de faraonul Petubastis al III-lea, el a descifrat toate titlurile oficiale ale acestuia. Astfel, a reuşit să reconstituie evenimentele de acum mai mult de 2.000 de ani.

Kaper susţine că faraonul Petubastis a învins armata regelui persan, bătălia finală având loc chiar lângă Oaza Dachla, unde îşi avea baza militară faraonul.

Deci, armata lui Cambyses nu a fost înghiţită de nisip, ci a fost înfrântă şi nevoită să se retragă. Iar Petubastis, pe atunci un simplu lider rebel, a cucerit mare parte din Egipt şi a devenit faraon, fiind încoronat la Memphis.

De unde a apărut deci povestea bizară relatată de Herodot? După doar 2 ani de la înfrângere, noul rege persan Darius I a cucerit Egiptul şi a decis să spele ruşinea păţită de predecesorul său. Astfel, a lansat varianta unui fenomen natural care a oprit din drum puternica armată persană.

Peste doar 75 de ani, istoricul grec Herodot a preluat această poveste şi adevărul privind soarta armatei lui Cambyses nu a mai fost ştiut de nimeni.

Sursa: Science Daily