Un meteorit necunoscut până acum poate explica misterul evoluţiei vieţii pe Terra

03 07. 2014, 00:00

În această carieră de piatră au mai fost găsiţi anterior alţi 100 de meteoriţi fosili, toţi făcând parte din clasa numită L chondrite.

Ei sunt des întâlniţi, pentru că în urmă cu 470 de milioane de ani, Pământul a fost supus unui adevărat bombardament din partea acestor roci spaţiale.

Meteoriţii L chondrite sunt resturi rămase în urma coliziunii dintre doi asteroizi. Roca mai mare s-a descompus în aceşti meteoriţi, iar asteroidul mai mic dintre cei doi asteroizi a dispărut fără să lase vreo urmă, până acum, cred oamenii de ştiinţă.

Ei spun că fragmentul ciudat de meteorit este de fapt o parte din acest asteroid pierdut.

Chiar în timpul bombardamentului intens cu meteoriţi L chondrite, viaţa a început brusc să înflorească pe Terra. Au apărut multe specii noi, iar acest lucru se datorează ploii de meteoriţi, care a stimulat dezvoltarea ecologică, timp de aproximativ 10 milioane de ani.

Faptul că noua rocă a fost găsită în acelaşi strat ca meteoriţii L chondrite sugerează că poate fi o parte din asteroidul care s-a vaporizat aproape complet la impactul în spaţiu cu un asteroid mai mare.

Noul tip de meteorit are o compoziţie puţin diferită de celelalte, iar cercetătorii vor să caute acum şi alte fragmente similare, în alte cariere de piatră.

Meteoritul găsit lângă Stockholm a fost analizat de Birger Schmitz şi echipa lui de la Universitatea Lund.

Sursa: Gizmodo, New Scientist