Cele mai recente imagini transmise de Rosetta: ce arată ele despre ciudata cometă de care se apropie?

02 08. 2014, 00:00

Imaginile au fost luate la data de 25 iulie 2014, de la o distanţă de aproximativ 1.950 km faţă de cometă. 

Într-una dintre imagini se observă coma, învelişul de gaze şi praf din jurul nucleului. Imaginea surprinde o porţiune ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 22.500 kilometri pătraţi. E posibil ca în imagine să apară doar partea internă a învelişului, cu densitate mai mare, iar coma să se întindă pe o suprafaţă mult mai mare în spaţiu.

Coma – învelişul de gaze şi praf al cometei, care se extinde pe o distanţă mare în spaţiu.    Foto: ESA

O altă imagine arată că 67P/Churyumov-Gerasimenko are o formă mult mai neregulată decât se credea. Imagini anterioare arătaseră că nucleul are o formă bilobată, fiind probabil un aşa-numit corp binar de contact, format prin contopirea nucleelor a două comete care se deplasau una spre alta.

Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko este, cred astronomii, un corp binar de contact, format prin contopirea a două comete.    Foto: ESA

Forma neregulată pune unele probleme legate de coborârea robotului Philae (din componenţa sondei Rosetta) pe suprafaţa cometei, operaţiune programată pentru luna noiembrie a acestui an. Va fi prima încercare de asolizare pe o cometă, iar acum oamenii de ştiinţă trebuie să decidă în care parte a nucleului de 4 km va coborî Philae. 

De asemenea, forma neregulată pune unele probleme legate de măsurarea câmpului gravitaţional al cometei.

La 6 august, Rosetta va intra pe orbita cometei şi se va apropia treptat până la 30 km de suprafaţa acesteia. 

Sursa: Mail Online