Ebola decimează personalul medical: au mai rămas 1-2 medici la 100.000 de locuitori, anunţă OMS!

26 08. 2014, 13:43

„Până în prezent, peste 240 de membri ai personalului medical au contractat boala în Guineea, Nigeria şi Sierra Leone, şi peste 120 au murit”, a precizat OMS într-un comunicat.

Mai mulţi factori stau la baza numărului mare de personal infectat, potrivit OMS, care menţionează lipsa de echipament de protecţie individual (măşti şi mănuşi) şi folosirea greşită a acestora, numărul insuficient de medici, care, din cauza suprasolicitării, riscă să comită greşeli.

„Epidemia actuală este diferită”, a insistat OMS, explicând că medicii şi locuitorii din ţările afectate nu sunt „familiari cu această boală”, care face să predomine „teama în sate şi oraşe întregi”.

„Primele simptome ale mai multor boli infecţioase din regiune, cum ar fi malaria, febra tifoidă şi febra Lassa, sunt asemănătoare celor provocate de Ebola. Pacienţii infectaţi au de cele mai multe ori nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. Medicii şi asistentele ar putea să nu aibă niciun motiv să bănuiască că este vorba despre Ebola şi nu văd necesitatea de a lua măsuri de protecţie„, adaugă OMS.

Potrivit celui mai recent bilanţ al OMS publicat la 20 august, febra hemoragică a provocat în total moartea a 1.427 de persoane – 624 în Liberia, 406 în Guineea, 392 în Sierra Leone şi 5 în Nigeria.

În cele trei ţări cele mai afectate, OMS estimează că doar un medic din doi este disponibil pentru 100.000 de locuitori, în special în oraşe, în condiţiile în care epidemia de Ebola afectează în egală măsură zonele rurale.

În condiţiile în care OMS are dificultăţi în a găsi medici pentru a se deplasa în ţările afectate, Uniunea africană a lansat o iniţiativă de urgenţă pentru recrutarea de personal medical în rândul membrilor organizaţiei.

Până în prezent, doar un membru al OMS a contractat virusul aflat la orginea febrei hemoragice.

Sursa: Mediafax