Ai vrea să ai drept şef un robot? Unii preferă această situaţie, arată un studiu

27 08. 2014, 14:03

În cadrul studiului, grupuri alcătuite din doi oameni şi un robot au lucrat împreună, fiecare într-un anumit tip de situaţie:

  • manual – toate sarcinile fiind distribuite de un om
  • complet autonom – toate sarcinile fiind alocate de robot
  • semi-autonom: un robot aloca sarcini unui dintre oameni, iar celălalt om îşi planifica singur sarcinile

Situaţia complet autonomă s-a dovedit a fi nu doar cea mai eficientă în ceea ce priveşte îndeplinirea sarcinilor, dar a fost şi metoda preferată de angajaţi. Aceştia au spus că, după impresia lor, „roboţi îi înţelegeau mai bine” şi că „au mărit eficienţa echipei.”

Cercetătorii spun că a da roboţilor control asupra muncii oamenilor nu înseamnă să punem o echipă de cyborgi să conducă activitatea, ci înseamnă că sarcinile sunt distribuite, programate şi coordonate prin intermediul unui algoritm, generat tot de oameni. În loc de a întocmi „de mână” un plan de activitate, pot fi dezvoltate instrumente pentru crearea automată a planurilor. 

Mai mult, asemenea algoritimi ar putea fi aplicaţi în viitor şi colaborărilor inter-umane (de exemplu în planificarea resurselor de forţă de muncă din spitale), în coordonarea dronelor de căutare şi salvare şi chiar în colaborări „unu-la-unu” între om şi robot, când robotul şi-ar putea ajuta partenerul uman să-şi îndeplinească sarcinile, de exemplu în munca de construcţii. 

Sursa: Mail Online