Cum afectează suzeta relaţiile dintre părinţi şi copii?

05 09. 2014, 12:26

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii urmărind, cu ajutorul unor electrozi, mişcările muşchilor faciali la 29 de femei, în timp ce acestea priveau imagini ale feţelor unor bebeluşi, feţe ce exprimau bucurie, tristeţe, furie sau aveau o expresie neutră. În unele dintre fotografii, copii aveau o suzetă în gură, în altele  – nu.

Femeile care priveau imagini ale unor copii zâmbitori, cu suzete în gură, considerau că aceştia erau mai puţin ferciţi decât copiii zâmbitori fără suzete; de asemenea, era mai puţin probabil ca aceste femei să răspundă cu un surâs la zâmbetul bebeluşilor. 

Când le-au fost arătate poze cu bebeluşi ce păreau trişti, femeile au considerat că tristeţea era mai puţin adâncă în cazul în care bebeluşul din poză avea o suzetă în gură.

Ce arată aceste rezultate?

Ele sunt importante deoarece „a fi pe aceeşi lungime de undă” cu adulţii îi ajută pe copii să se dezvolte mental şi să capete abilitatea de a înţelege emoţiile altora, spun autorii studiului, care şi-au publicat concluziile în jurnalul Basic and Applied Social Psychology.

Prin faptul că acoperă o parte din faţa bebeluşului, care oglindeşte trăirile sale, suzetele îi împiedică pe părinţi să descifreze corect nivelul unor emoţii ale copilului, astfel încât utilizarea în permanenţă a acestor mijloace de liniştire a bebeluşilor care plâng poate afecta negativ relaţiile dintre aceştia şi părinţi, cred cercetătorii.

Sursa: Mail Online