A avut loc o erupţie solară puternică, iar radiaţiile au ajuns deja pe Pământ. Ce anunţă NASA?

11 09. 2014, 11:33

Explozia a avut loc într-o regiune a Soarelui care este orientată spre Pământ, de aceea a şi afectat deja comunicaţiile radio în partea superioară a atmosferei terestre, dar efectele nu au fost foarte grave.

Potrivit NOAA Space Weather Prediction Center, perturbarea comunicaţiilor a durat puţin mai mult de o oră.

Din fericire, atmosfera terestră reţine cea mai mare parte a radiaţiilor solare, deci formele de viaţă nu sunt afectate de aceste evenimente.

Cu toate acestea, atmosfera este lovită de radiaţii puternice, sub formă de raze X şi ultraviolete extreme (EUV), care pot afecta comunicaţiile radio.

Erupţia solară înregistrată pe 10 septembrie    

De data aceasta, anunţă oamenii de ştiinţă, astronauţii de pe Staţia Solară Internaţională nu au fost expuşi unor radiaţii periculoase.

Erupţiile solare au loc în zonele active ale soarelui, asociate de obicei cu petele solare, unde activitatea se intenstifică mai ales în timpul perioadei de maximum din ciclul de 11 ani al Soarelui.

În prezent, Soarele se află la finalul ciclului 24 şi activitatea lui ar trebui să scadă ca intensitate, dar se pare că acest lucru încă nu se întâmplă.

De cele mai multe ori, după erupţiile solare sunt emise ejecţii de masă coronală, un fel de bule de plasmă magnetizată care străbat spaţiul şi pot ajunge şi pe Pământ.

În acest caz, experţii trebuie să mai aştepte ca să vadă dacă erupţia va fi urmată de ejecţie de masă coronală.

Sursa: Discovery News