Prezervativele disponibile în această ţară sunt prea mici. Bărbaţii se plâng că nu le pot folosi

24 09. 2014, 00:00

În timpul acelui turneu desfăşurat în special în regiunile atinse de epidemie, membrii comisiei parlamentare contra SIDA şi HIV au dezvăluit pentru postul de televiziune NTV-Uganda că au primit numeroase plângeri din partea ugandezilor în legătură cu talia unică a prezervativelor, aparent neadaptată la morfologia acestora.

În anumite regiuni, „s-a dovedit că bărbaţii au organe sexuale mai mari şi, deci, ar trebui să li se furnizeze prezervative mai mari”, a declarat deputatul Tom Aza, membru în acea comisie. „Atunci când trec la acţiune, în timpul unui act sexual, evident că, din cauza presiunii, prezervativul se rupe”, a adăugat el.

Colegul său Merard Bitekyerezo a spus că „anumiţi tineri s-au plâns de faptul că prezervativele care le-au fost date sunt prea scurte, iar organele lor sexuale nu pot să intre în ele”.

Sarah Netalisile, membră în aceeaşi comisie, s-a declarat îngrijorată de această problemă de talie, considerând că aceasta „îi va expune pe tineri şi pe toate persoanele care folosesc prezervative la riscul de a contracta HIV şi SIDA”.

NTV-Uganda a raportat faptul că deputaţii ugandezi urmează să solicite producătorilor şi distribuitorilor să furnizeze populaţiei locale mai multe prezervative şi de o talie mai mare.

În 2006, un studiu realizat de Consiliul indian de cercetări medicale a ajuns la o concluzie contrară, potrivit căreia 60% dintre bărbaţii indieni au un penis cu 2,4 centimetri mai mic decât talia medie a prezervativelor distribuite de marile mărci în India şi pentru 30% dintre ei această diferenţă este de 5 centimetri.

În urma unui program reuşit de sensibilizare a populaţiei, care promovează folosirea prezervativului, rata de prevalenţă a HIV în Uganda a scăzut de la 18% în 1992 la 6,4% în 2005, făcând din această ţară unul dintre cei mai buni „elevi” africani în materie de luptă contra virusului.

Însă această rată a reînceput să crească, stabilizându-se la 7,3% în 2011, potrivit cifrelor oficiale. Aproximativ 80.000 de persoane mor din cauza SIDA în fiecare an în Uganda.

Sursa: Mediafax