Ce ar trebui să mănânce adolescenţii pentru a fi mai inteligenţi?

26 09. 2014, 12:33

„Alimentaţia occidentală”, cum este numită de nutriţionişti, conţine în mod tipic cantităţi mari de mâncare cumpărată gata preparată, de mezeluri şi carne roşie, cartofi prăjiţi şi alte alimente prăjite, băuturi răcoritoare bogate în zahăr.

Adolescenţii care, la 14 ani, aveau o astfel de alimentaţie aveau scoruri mai mici la testele cognitive până la vârsta de 17 ani, arată un studiu realizat de specialiştii de la University of Western Australia şi Telethon Kids Institute, pe 602 participanţi.

Alimentaţia nesănătoasă afectează timpul de reacţie, capacitatea mentală, atenţia vizuală, învăţarea şi memoria. 

În  schimb, copiii care consumau cantităţi mai mari de fructe şi legume cu frunze verzi aveau capacităţi cognitive mai bune. 

După părerea cercetătorilor, micronutrienţii din verdeţuri ar îmbunătăţi dezvoltarea cognitivă. În schimb, în dieta occidentală, cantitatea mare de acizi omega-6 în raport cu cea de acizi omega-3 ar afecta negativ capacităţile cognitive. 

Se crede că un aport ridicat de grăsimi saturate şi carbohidraţi simpli este asociat cu o înrăutăţire a funcţionării hipocampului, regiune cerebrală implicată în învăţare şi memorie şi care creşte semnificativ în volum în perioada adolescenţei, o etapă critică în dezvoltarea creierului.

Sursa: Mail Online