Care este „veriga lipsă” dintre dinozauri şi păsări? Răspunsul cercetătorilor este cu totul neaşteptat

27 09. 2014, 00:00

Studiul, publicat în jurnalul Current Biology, a fost condus de cercetătorii de la University of Edinburgh, care au analizat legăturile evolutive dintre păsările străvechi şi cele mai apropiate rude ale lor dintre dinozauri.

Analizând dovezile fosile, cercetătorii au ajuns la concluzia că apariţia unor trăsături individuale aviene (de pasăre) la dinozauri a fost un proces gradat, întins pe zeci de milioane de ani, în cursul căruia dinozaurii au devenit din ce în ce mai asemănători cu păsările.

Iar îndată ce a apărut un organism de pasăre complet, pe deplin funcţional, acesta avea un mare potenţial evolutiv, drept care a urmat o „explozie evolutivă” care a mărit rapid ritmul în care au evoluat păsările.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie analizând felul în care s-au modificat în timp peste 850 de trăsături anatomice la 150 de specii dispărute. 

Ulterior, trasând un arbore filogenetic care arată modul în care a evoluat grupul, a devenit clar că e foarte dificil de trasat o linie despărţitoare între dinozauri şi păsări. 

Nu există un anumit animal care să marcheze trecerea de la dinozauri la păsări şi care să reprezinte „veriga lipsă”, deşi multă vreme paleontologii au crezut că aceasta ar trebui să existe. Mai curând, a fost vorba despre o transformare foarte treptată, până la formarea primelor păsări, iar odată formate, păsările au evoluat, s-au diversificat şi s-au răspândit cu mare repeziciune. 

Sursa: Mail Online