Câtă cafea bei? Cercetătorii au descoperit noutăţi surprinzătoare despre relaţia noastră cu cafeaua

08 10. 2014, 13:52

Un studiu condus de Marilyn Cornelis de la Harvard School of Public Health a analizat rezultatele a peste 20 de studii anterioare, ce cuprindeau, în total, peste 120.000 de participanţi. Aceştia dăduseră detalii despre consumul lor de cafea, iar ADN-ul lor fusese analizat. 

În cadrul noului studiu, cercetătorii au căutat, la nivelul ADN-ului, micile diferenţe care să fie asociate cu diferenţe în consumul de cafea. 

Au identificat 8 variante genetice, dintre care 6 era necunoscute anterior. Unele sunt asociate cu cafeina, fiind responsabile fie de felul în care organismul metabolizează această substanţă, fie de efectele ei stimulante (ceea ce explică de ce pe unii o ceaşcă de cafea îi ţine treji toată noaptea, iar alţii dorm duşi chiar dacă au băut cafea).  Rezultatele au fost publicate în jurnalul Molecular Psychiatry.

Deoarece consumul de cafea are efecte asupra sănătăţii, cercetătorii cred că înţelegerea acestor asocieri  între gene şi consumul de cafea i-ar putea ajuta pe medici, în viitor, să identifice pacienţii care au nevoie de mai mult ajutor pentru a-şi reduce consumul de cafea, sau pe cei care ar beneficia de pe urma aportului de cafea.

Surprinzător e faptul că nu s-a descoperit nicio variantă genetică legată de felul în care o persoană percepe gustul cafelei, deşi se ştie că unor oameni le plac foarte mult cafeuaa, iar alţii nu o pot suferi. 

Sursa: Mail Online