Primele măsuri care trebuie luate pentru a trata mai eficient un bolnav de Ebola

22 10. 2014, 00:00

Specialiştii în medicină nu au găsit încă un vaccin omologat pentru contracararea Ebola. Trei pacienţi care au luat Ebola în timp ce lucrau în Liberia s-au vindecat după ce au fost trataţi în Statele Unite. De asemenea, o asistentă medicală din Spania care a suferit de Ebola s-a însănătoşit.

Însă un pacient liberian, Thomas Eric Duncan, şi un misionar spaniol, Miguel Pajares, au decedat din cauza virusului.

„Trebuie să reţinem că Ebola este o boală cu o rată ridicată a mortalităţii”, afirmă Sanjay Gupta, corespondentul CNN pe probleme medicale. „În vestul Africii, rata mortalităţii este de peste 60%. Cred că este mai bine în Statele Unite. Dar nu este zero”, subliniază Gupta.

După găsirea unui spital care să aibă condiţiile pentru tratarea cazurilor de Ebola, un factor care contribuie semnificativ la creşterea şanselor de supravieţuire este hidratarea rapidă.

„Cel mai important lucru în îngrijirea unui pacient cu Ebola este gestionarea fluidelor şi electroliţilor, pentru a ne asigura că nu rămâne deshidratat”, explică Tom Frieden, directorul Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor. „Iar acest lucru necesită meticulozitate şi hidratare rapidă în unele cazuri”, precizează Frieden.

Un alt factor care a contribuit la vindecarea a trei pacienţi din Statele Unite au fost transfuziile de la un pacient ce reuşise să învingă virusul febrei hemoragice.

Ebola a provocat moartea a cel puţin 4.555 de persoane dintre cele 9.216 cazuri înregistrate în şapte ţări (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi SUA), potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Sursa: Mediafax